Kuva: Shutterstock

Hälytysjärjestelmät soivat tänään - ei syytä säikähtää tai soittaa hätäkeskukseen

07.03.2022 09:15 - Minttu Tikkanen

Hälytysjärjestelmää testataan säännöllisesti.

Vallitsevassa tilanteessa saattaa tuntua pelottavalta, että tänään, maanantaina 7. maaliskuuta yleinen hälytysjärjestelmä napsahtaa soimaan. Pelastustoimi kuitenkin tiedottaa, että kyse on rutiinitarkastuksesta eikä syytä hätääntyä tai soittaa hätäkeskukseen ole.

Testaus  suoritetaan joka kuun ensimmäisenä maanantaina klo 12, jolloin hälytyssireeniä soitetaan seitsemän sekunnin ajan. Oikeassa hätätilanteessa hälytys olisi pidempi, yhteensä minuutin mittainen. Testiääni on tasainen, kun taas oikeassa hälytyksessä ääni olisi seitsemän sekunnin välein nouseva ja laskeva ujellus.

Jos vaaramerkki tositilanteessa annettaisiin, se tarkoittaisi välitöntä vaaraa tai uhkaa, jonka myötä tulee vaaratilanteessa siirtyä sisätiloihin, sulkea ovet sekä ikkunat ja jäädä odottamaan tarkempia tietoja. Todelliseen hälytykseen liittyy aina myös vaaratiedote, joka luetaan televisiossa ja radiossa. Pelastustoimi muistuttaa, että vaaratilanteessa pitäisi myös välttää turhia puhelinsoittoja, etteivät puhelinlinjat ruuhkaudu. 

Lue myös: HS: Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, onko Suomessa syytä pelätä? Presidentti Sauli Niinistö kommentoi

Lähde: Pelastustoimi

Kilpailut

Uusimmat