Kuva: Shutterstock

Voititko sinäkin Dyson-hiustenkuivaajan Instagramissa? Kyseessä on huijaus, varoittaa asiantuntija

17.11.2021 16:45 - Roy Kokkonen

Moni on tullut merkityksi uuteen Instagramissa leviävään huijaukseen.

Moni Instagram-käyttäjä on törmännyt uudenlaiseen häirikköviestiin palvelussaan. Käyttäjiä on merkitty eri bottitilien julkaisuihin, joissa heidän kerrotaan voittaneen Dysonin hiustenkuivaajan.

Ilmiö on herättänyt huomiota sosiaalisessa mediassa. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta vahvistetaan Voice.fi:lle, että kyseessä on huijaus.

- Yksittäisiä yhteydenottoja ja kuvakaappauksia on tullut. Vaikuttaa siltä, että ilmiö on parhaillaan käynnissä, koska ilmoituksia eri bottitileista tulee edelleen, kertoo Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Ville Kontinen.

Kontisen mukaan huijausviestit eivät ole ilmiönä uusi.

- Bottitilit yrittävät saada ihmisiä klikkaamaan linkkiä. Tässä tapauksessa on kuitenkin poikkeuksellista, että huijausviestit leviävät Instagramissa.

Kontinen kertoo, että kyseessä on niin sanottu tilausansa, joita on aiemmin levinnyt esimerkiksi tekstiviestien välityksellä Postin nimissä. Dysonilla ei siis ole huijauksen kanssa mitään tekemistä.

Jos mobiililaitteella klikkaa linkkiä, se johtaa huonolla suomella kirjoitetulle sivustolle, jossa lopulta kysytään henkilö- ja luottokorttitietoja. Nettiselaimen kautta linkki johtaa Dysonin oikealle sivulle.

- Tarkoituksena on saada ihminen tilaamaan kuukausimaksullinen palvelu, josta ei kuitenkaan saa mitään vastineeksi, Kontinen sanoo.

Vaaraa ei ole, jos linkkiä ei klikkaa. Jos tulee merkityksi huijausjulkaisuun, siitä kannattaa kuitenkin tehdä ilmianto Instagramille. Palvelu poistaa julkaisuja ilmiantojen myötä. 

Lue myös: Poliisi varoittaa huijausviesteistä - sähköpostitse leviävä haittaohjelma vie pankkitunnukset

Lue myös: Älä tule huijatuksi Facebookin kirppisryhmissä: "Pitäisi soittaa hälytyskelloja", varoittaa poliisi

Kilpailut

Uusimmat