Kuva: AOP

Mistä Tinderin nimi tulee? Alun perin oli tarkoitus käyttää aivan toista nimitystä

20.07.2021 12:15 - Iiro Myllymäki

Tinderin logossa on tulenlieska syystä.

Tinder-mobiilisovellus on mullistanut tapamme löytää romanttista seuraa ja muodostaa suhteita ja toisaalta myös tapamme kohdata vastoinkäymisiä deittailumaailmassa. Sen myötä suomalaistenkin arkisanastoon ovat kiemurrelleet sanat kuten tinderöinti, matchaaminen ja swaippaaminen. Oletko kuitenkaan koskaan tullut ajatelleeksi, miksi Tinderiä kutsutaan Tinderiksi ja mitä sana tarkoittaa?

Tinderin perustivat vuonna 2012 Sean Rad, Justin Mateen ja Jonathan Badeen. Ajatus toisilleen tuntemattomia ihmisiä yhdistävästä sovelluksesta sai sytykkeensä siitä, että sosiaalinen media auttoi kyllä pitämään yhteyttä tuntemiimme ihmisiin mutta se ei juuri antanut välineitä tuntemattomiin tutustumiseen. Tinderin perustajat halusivat palvelulla muuttaa tämän.

Milwaukee Business Journal kirjoittaa, että palvelun oli alun perin tarkoitus olla nimeltään Matchbox, eli suomeksi tulitikkurasia. Lopulta Matchbox hylättiin, mutta sovelluksen kehittäjät halusivat pitää tuliteeman nimessä. Tämä on luonnollista, sillä rakkaudesta puhutaan monesti tuleen liittyvillä metaforilla – rakkaus saattaa roihahtaa ja joku saattaa saada toisen ihmisen syttymään. Yksi Tinderin perustajista Jonathan Badeen kertoo, että sovelluksen kehittäjät alkoivat tutkia sanakirjasta tuleen liittyviä sanoja. Voittajaksi selviytyi ”tinder”, jolla tarkoitetaan kuivaa ainetta, jolla saa tulen syttymään. Suomeksi ”tinder” tarkoittaa siis sytykettä.

Sana ei välttämättä ole suomalaisille entuudestaan tuttu, mutta Jonathan Badeen uskoo, että kaikki englannin natiivipuhujatkaan eivät ymmärrä palvelun nimen alkuperää. Hän uumoilee, että jotkut luulevat Tinderin juontuvan sanasta ”tender”, joka tarkoittaa hellää.

Business of Apps -sivustolla arvioidaan, että Tinderillä on yhteensä noin 66 miljoonaa aktiivikäyttäjää kuukausittain. Swaippauksia, eli ihmisen profiilin pyyhkäisemistä ”tykkään” tai ”en tykkää” -kategoriaan, Tinderissä tehdään noin 1,6 miljardista kolmeen miljardiin päivässä.

Lue myös: Naisen Tinderissä tapaama mies jätti hänet sanattomaksi - viestiketjusta nettihitti

Lue myös: Salkkaritähden Tinder-video naurattaa somessa - samaistutko?

Lähteet: Rewind & Capture, Business of Apps

Juttu julkaistu alun perin 6.8.2019. Juttuun päivitetty tuoreet tiedot Tinderin käyttäjien ja swaippauksien määristä.

Kilpailut

Uusimmat