Kuva: AOP

Eskimo-jäätelöt saivat uuden nimen, taustalla suuri keskustelu - "Elämme muuttuvassa maailmassa"

19.11.2020 11:15 - Iiro Myllymäki

Ensi keväästä lähtien Eskimo-jäätelöt tunnetaan nimellä Pingviini Puikko.

Pingviini-brändin Eskimo-klassikkojäätelöt saavat uuden nimen. Vastaisuudessa Eskimo-puikot tunnetaan nimellä Pingviini Puikko. Taustalla on tänä vuonna kiihtynyt keskustelu eskimo-termin soveliaisuudesta. Jäätelöä valmistava Froneri Finland tiedottaa, että tasa-arvo ja kunnioitus ovat tärkeitä asioita yhtiölle ja siksi yritys pitää tärkeänä oppia pois loukkaavista termeistä.

- Elämme globaalissa ja muuttuvassa maailmassa. Vaikka suomen kielessä Eskimo-sana ei ole sävyltään pahantahtoinen, on tässä syvimmiltään kyse olemassa olevasta ihmisryhmästä, jolla on oikeus määritellä itse, mitä termejä on sopivaa käyttää. Suurin osa kanadalaisista ja grönlantilaisista alkuperäiskansan edustajista preferoi muita termejä Eskimo-sanan sijaan, ja koimme, että tätä on tärkeää kunnioittaa, Froneri Finlandin markkinointijohtaja Minna Brunberg kertoo.

(kuva: Valmistaja)

Uusi nimi otetaan käyttöön keväällä 2021. 

Keskustelu nimestä kiihtyi kesällä, kun uutisoitiin, että Yhdysvalloissa Eskimo-nimellä brändättyjen jäätelötuotteiden nimi muutetaan. Black Lives Matter -liikehdinnän mukanaan tuomat keskustelut rasismista vauhdittivat muutostarvetta myös Suomessa. Suomessa Eskimo-puikkoja on myyty vuodesta 1968 alkaen.

Vaikka Eskimo-jäätelöiden nimi muuttuu, tuotepakkaukset pysyvät tunnistettavina. Froneri Finlandista kerrotaan, että Pingviini Puikko oli yksi ehdotuksista, joita kuluttajat heille uudesta nimestä lähettivät.

- Uskomme, että puikko on formaatti, jonka vain klassikoksi muodostuneet Eskimo-puikot voivat niin sanotusti ”omistaa”. Tykästyimme kyseiseen nimeen myös siksi, että Pingviini Puikko on mielestämme itsevarma ja leikkisä tapa kuvata tätä ikonista tuoteperhettä, Brunberg kertoo.

(kuva: valmistaja)

Lue myös: Kissa maistoi ensimmäisen kerran jäätelöä - eeppinen reaktio huvittaa mutta myös huolestuttaa

Lue myös: Vauvan eeppinen reaktio jäätelön makuun huvittaa somessa: "Silmämuna pullahtaa ulos"

Kilpailut

Uusimmat