Kuva: AOP

Aku Hirviniemen mustavalkokuva tulkittiin pilkaksi murhattuja naisia kohtaan - mistä on kyse?

29.07.2020 12:15 - Roy Kokkonen

Instagramissa on viime päivinä jaettu mustavalkokuvia aihetunnisteella #challengeaccepted. Haasteella on monelle tuntematon, synkkä tausta. Kun Aku Hirviniemi julkaisi kuvan Marja Tyrnistä, tulkittiin se pilkaksi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kohtaan.

Lukuisat naiset ympäri maailmaa - mukaan lukien suomalaiset julkisuuden henkilöt - ovat osallistuneet haasteeseen, jossa julkaistaan mustavalkokuva itsestään. Kuvissa on käytetty tunnisteita kuten #womensupportingwomen ja #challengeaccepted, ilman muita selityksiä. Tunnisteilla on julkaistu yhteensä yli 12 miljoonaa julkaisua Instagramissa.

Monet lähtivät mukaan haasteeseen puhtaasti kannustaakseen muita naisia. Myöhemmin muun muassa The New York Times toi esille, että haasteella on synkempi tausta. 

Lehden mukaan haaste on peräisin Turkista, jossa perheväkivalta ja naisten murhat ovat lisääntyneet merkittävästi. Kerrotaan, että haaste on saanut alkunsa siitä, että turkkilaisissa tiedotusvälineissä nähdään päivittäin mustavalkokuvia kuolleiden naisten muistoksi. 

Turkissa on järjestetty laajoja mielenosoituksia hallintoa ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan, kun ex-poikaystävä murhasi 27-vuotiaan Pınar Gültekinin, kertoo The Guardian. Turkki harkitsee eroamista kotiväkivaltaa torjuvasta Istanbulin sopimuksista.

Muun muassa toimittaja Maria Veitola kiinnitti asiaan huomiota, ja päivitti julkaisemansa mustavalkokuvan saatetekstiä.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kuva sketsihahmosta tulkittiin pilkaksi

Sen enempää ajattelematta haasteeseen lähti mukaan myös Aku Hirviniemi

Hän julkaisi kuvan Putous-ohjelmassa tunnetuksi tulleesta sketsihahmostaan, Marja Tyrnistä. Kuvatekstiin hän kirjoitti tyylitellen "Challenge äccepted". Hirviniemen ajatuksen oli vitsailla mustavalkokuvista, mutta monet hänen seuraajansa tulkitsivat kuvan alkuperäistä aatetta pilkkaavana.

"Haasteessahan on kyse naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Aihe on todella vakava ja koskettaa monia naisia ja perheitä, joten tällaisen jutun heittäminen vitsiksi on vähintäänkin mautonta", eräs seuraaja kommentoi.

"Et taida tietää ”haasteen” taustoja. Siihen peilaten todella mauton", toinen toteaa.

Myöhemmin Hirviniemi muokkasi kuvatekstiä ja kertoi, että tarkoituksena ei ollut loukata. 

"LATER EDIT: Feedini vain täyttyi mustavalkoselfieistä ja tämä oli huumorivastaus siihen. Tarkoitus ei ollut loukata ketään", hän kirjoittaa.

Hirviniemi mukaan hän ei tiennyt haasteen taustasta, sillä hänen näkemissään muissa kuvissa ei ollut viittauksia siihen.

"Huomasin, että kenenkään päivityksessä, joka oli postannut oman kuvansa, ei ollut viittausta haasteen tärkeään taustaan. Minulle asian tausta selvisi vasta oman kuvani kommenttikentässä", hän kertoo.

Lopuksi hän huomauttaa, että kohun kautta asia saa ansaitsemaansa näkyvyyttä.

"Hyvä, jos tärkeän asian saa tämän kautta näkyväksi!"

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös: Maria Veitola jakoi abivuoden koulukuvansa - kertoo, miksi ylioppilaslakki herättää kipeät muistot

Lue myös: Aku Hirviniemi ja Sonja Kailassaari esittelivät erikoisen jumppaliikkeen - fanit innostuivat

Lue myös: Aku Hirviniemen hulvaton hiustenleikkaus naurattaa somessa: "Ei kesällä mitään kuvauksia, ellei..."

Lähteet: The New York Times, The Guardian

Kilpailut

Uusimmat