Kuva: Shutterstock

"Hymyile bussikuskille" - suomalaiset kertovat, millä pienillä teoilla voi muuttaa maailmaa

09.03.2020 15:45 - Iiro Myllymäki

Maailmaa voi muuttaa esimerkiksi suosimalla kasvisruokaa.

Haluatko omalta osaltasi vaikuttaa siihen, mihin maailma on menossa, mutta et oikein tiedä, mistä aloittaa? Tekojen ei tarvitse olla isoja, vaan jo pienillä arkisilla valinnoilla voi saada merkittävää muutosta aikaan. Nyt kuusi suomalaista kertoo, millaisella yhdellä pienellä valinnalla kukin meistä voi tehdä hyvää. Nämä kuusi ihmistä ovat pohtineet asiaa toimiessaan Radio Novan Nyhtislähettiläinä. He ovat arjessaan levittäneet Nyhtökauran ja pienten hyvin tekojen sanomaa ja jakavat nyt vinkkinsä.

Suski, 30:

”Valitsemalla lautaselle pääasiassa kasviksia hillitset ilmastonmuutosta ja kohennat oman kehosi hyvinvointia. Kukaan ei ole täydellinen ja aina ei voi valita parhaalla mahdollisella tavalla, mutta kun arjessa tekee vastuullisempia valintoja suurimman osan ajasta, ollaan jo pitkällä. Vastuullisempaan syömiseen voisi esimerkiksi ohjata muotidieettinäkin toiminut 80/20-periaate. Kun pyrkii syömään 80-prosenttisesti hyvää kasvisruokaa, suosii kotimaista ja kurkkaa satokausikalenteria arkiruokia miettiessä, säästää omien eurojen lisäksi myös maapalloa. Jäljelle jäänyt 20 prosenttia olisi sitten se sallimisvara, joka jonkun kohdalla pitää sisällään lihaa, kalaa, kanaa, toisen kohdalla pidemmältä tuotuja kasvikunnan tuotteita.”

Marika, 32:

”Uskon, että maailmaa voi muuttaa, kun kuuntelee sydäntään ja itseään. Sydän kyllä kertoo, mikä on oikein. Tärkeää on myös säilyttää usko hyvään. Digitalisoituneessa informaatioyhteiskunnassa on helppo ahdistua erilaisten viestien ja paineiden ristitulessa. Kun uskoo hyvään ihmisissä, itsessään ja muissa, tulee lähtökohtaisesti tehtyä myös parempia valintoja. Kukaan meistä ei ole täydellinen, ja siksi on tärkeää säilyttää lempeä ja empaattinen asenne itseä ja muita kohtaan.”

Aira, 53:

”Maailmaa voi muuttaa vähän kerrallaan ja samalla kohentaa omaa terveyttä ja hyvinvointia syömällä enemmän kasviksia ja kasvisruokaa. Kaikkien ei tarvitse ruveta vegaaneiksi tai kasvissyöjiksi, mutta sekaruuan syöjäkin voi parantaa maailmaa ja omaa oloaan syömällä suhteessa enemmän kasvisruokaa. Itsekin olen fleksaaja, ja olen huomannut, että se tuo keveyttä mieleen ja olemiseen.”

Jasmin, 22:

”Mielestäni maailmaa voi muuttaa levittämällä enemmän positiivista energiaa. Suomalaiset ovat tapansa mukaisesti erittäin hillittyjä ja oman tiensä kulkijoita, mutta jos välillä nostaa katseen asfaltista ja hymyilee tuntemattomalle tai vaikka moikkaa ja hymyilee bussikuskille kyytiin noustessa, niin ainakin parantaa sen kyseisen kuskin päivää. Hyvät teot eivät vaadi suuria uhrauksia, vaan voivat olla pieniä ja vaivattomia. Jos meistä jokainen pyrkisi tekemään päivässä edes yhden pienen teon tuntemattoman eteen, huomaamattakin koko maailmasta tulisi meille kaikille parempi paikka.”

Oona, 24:

”Mielestäni kaikkein vaikuttavin ja monimuotoisin hyvä teko on aito kehuminen. Kehua voi ketä vain, missä vain. Positiivisen palautteen antaminen on tarttuva kierre ja kun positiivisuus on tarttunut, hyvät teot leviävät. Jokainen joka tuntee itsensä hyväksi edes hetken, tekee elämässä parempia valintoja ja tekee samalla toisille ja maapallolle hyvää. Positiivisuuden levittäminen kehumalla toisia ei koskaan mene muodista. Omassa toiminnassani olen huomannut, miten kehuminen tarttuu ja ihmiset alkavat tosissaan kiinnittämään huomiota niihin asioihin, joita olen kehunut. Huomaan saavani kehuja takaisin näiltä ihmisiltä, joita olen kehunut. Hymyn näkee heti toisen kasvoilla, kun häntä kehuu.

Kehumisen aloittaminen voi olla vaikeaa, sillä se vaatii sen verran hyvää itsetuntoa, että tiedostaa sen, että toisen kehuminen ei ole itseltä pois. Helpoin tapa aloittaa kehuminen ja hyvän levittäminen ei välttämättä ole kehun sanominen suoraan ihmiselle. Helpoin tapa voikin olla aloittaa kehuminen ympärillä tapahtuvista asioista. Kehu säätä tai käännä sadepäivä positiiviseksi - ”vihdoin sadepäivä, voin keskittyä vain rentoutumiseen”. Kehu ruokaa, edes jotain osaa annoksessasi. Kehu hyvin valaistua siltaa, hiekoitettua parkkipaikkaa, kehu miten hyvin ikävä tahra lähti pesussa pois. Voin luvata, että huomaat vaikutuksen, kun liität positiivisuutta aikaisemmin niin itsestään selviin ajatuksiin.”

Pyry, 37:

”Mielestäni helpoin tapa muuttaa maailmaa on miettiä omia arkisia valintoja ja tekoja. Näitä ovat muun muassa kierrätys ja kasvisperäisen ruoan suosiminen ruokavaliossa, jolloin omaa hiilijalanjälkeä saa pienennettyä merkittävästi. Pienistä virroista kasvaa suuret purot! Itselle kasvisperäisen ruoan lisääminen ruokavalioon on tuonut selkeästi virkeämmän ja kevyemmän olotilan.”

Lue myös: 10 tyypillistä harhaluuloa kasvissyönnistä - katso

Lue myös: Milloin olet viimeksi piristänyt itseäsi? Pienet teot, jotka lisäävät onnellisuuttasi heti

Kilpailut

Uusimmat