Kuva: Shutterstock

Hurja kuvasarja kilpikonnan suusta pysäyttää somessa: 'Ihmisten tulisi tietää tästä'

18.09.2019 15:15 - Milena Raappana

Kuvasarja on kerännyt lähes 10 900 tykkäystä.

Merikilpikonnat ovat nousseet yhdeksi ilmastonmuutoksen ja merien roskaisuuden hälyttäväksi esimerkiksi. Kerroimme aikaisemmin, että ilmaston lämpeneminen uhkaa ajaa merikilpikonnat sukupuuttoon, sillä lämpimässä syntyy enemmän naaraita kuin uroksia. Tämä tarkoittaisi sitä, että tulevaisuudessa kilpikonnat olisivat vain naarassukupuolisia, jolloin lisääntyminen olisi mahdotonta. 

Nyt sosiaalisessa mediassa leviää taiteilija ja biologi Helen Kairon luoma pysäyttävä kuvasarja merikilpikonnan suusta. Hurjalla aloituskuvalla ei ole tarkoitus pelotella, vaan konkretisoida, miksi yhä enemmän näemme surullisia kuvia kilpikonnista, jotka ovat kuolleet meressä vellovan roskamassan takia. 

Näet kaikki kuvat painamalla oikeanpuoleista nuolta.

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kuvasarjassa Kairo selittää, että merikilpikonnan suussa on paljon pieniä taaksepäin sojottavia piikkejä, jotka pitävät ruuan eläimen vatsalaukussa. 

"Merikilpikonnat itseasiassa nielevät syödessään paljon merivettä. Niiden maha täyttyy ruualla ja vedellä. Sitten ne oksentavat veden ulos. Ruoka tarrautuu piikkeihin, jotka estävät sitä tulemasta ulos. Se on kuin käännetty filtteri", Kairo kirjoittaa kuvasarjassaan. 

(kuva: Instagram: anatomica.science)

Kuvista käy ilmi, että jokaisella veden alla elävällä eläimellä on omanlaisensa järjestelmä ruuan erittelemiseksi merivedestä. Esimerkiksi kalat työntävät ylimääräisen veden ulos kidustentansa läpi. 

Kairo kirjoittaa, että merikilpikonnien "suodatussysteemi" on toiminut melko hyvin paitsi nyt. Muovipussit nimittäin tarttuvat pieniin piikkeihin eivätkä työnny veden mukana ulos ruuansulatuksesta. 

"Tämän takia niillä on niin suuria ongelmia muovipussien takia. Ne eivät pääse eroon muovipusseista niiden ruokatorven ainutlaatuisen rakenteen takia", Kairo täsmentää. 

(kuva: Instagram: anatomica.science)

Kuvasarjalla on melkein 10 900 tykkäystä ja kommenteissa sitä kehutaan kiinnostavaksi ja opettavaiseksi. 

"Tämä on niin mielenkiintoista... Olen aina miettinyt, miksi juuri merikilpikonnat ovat niin haavoittuvaisia nielessään muovipusseja", eräs seuraaja kirjoitti kommenttikenttään.

"Kaunista ja opettavaista kuten aina. Ja peukut viimeiselle kuvalle", toinen kirjoitti. 

"Tämä on todella mielenkiintoista ja viimeinen kuva iski minuun kuin juna. Ihmiset kuluttavat niin paljon, mutta antavat takaisin niin vähän ja osa elää koko elämänsä antamatta koskaan mitään takaisin", eräs kommentoija pohti. 

"Tämä on niin surullista, mutta ihmisten tulisi tietää tästä. Ne syövät paljon muovipusseja, koska vedessä ne näyttävät meduusoilta, jotka ovat niiden suosikkiherkkua. Kuten puraisisi suklaapatukkaa, joka olisikin muovia, mutta me pystymme oksentamaan sen ulos", yksi kirjoitti surumielisenä. 

Lue myös: Luonto-ohjelmassa kauhunhetkiä: kilpikonnan poikasen karu kohtalo tallentui suorassa lähetyksessä

Lue myös: Steve-kilpikonna palasi kotiinsa kolmen vuoden karkumatkan jälkeen

Lähde: Metro.co.uk

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat