Kuva: Shutterstock

10 erikoista faktaa, joita et ehkä tiennyt Suomesta

06.12.2018 07:45 - Henna Koste

Sankohiipimistä ja loistavaa pizzaa - Suomi tunnetaan maailmalla erikoista asioista.

Suomesta voi olla monestakin syystä ylpeä. Pienestä väkiluvustamme huolimatta meillä on osattu monta asiaa oikein ruuasta keksintöihin. Radio Novan taajuudella kuullaan tänään 101 faktaa Suomesta, poimimme niistä kymmenen tärppiä.

1. Suomessa tehdän Pohjois-Euroopan parasta pitsaa

Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi totesi vuonna 2005, että parmankinkku on selkeästi suomalaista savuporoa parempaa ja, että suomalaiset makuelämykset olivat hänelle koettelemus. Muutama vuosi myöhemmin suomalaiset voittivat kansainvälisen pizzakilpailun ja jättivät italialaiset taakseen. Pizza nimettiin Pizza Berlusconiksi, pääraaka-aine oli savuporo.

Lauttasaaressa sijaitseva Pizzeria Luca valittiin heinäkuussa Pohjois-Euroopan parhaimmaksi pizzeriaksi. 50 Top Pizza 2018 -kilpailussa Napolissa, Italiassa. 

2. Monella maailmantähdellä on suomalaiset sukujuuret

Pamela Andersonin isoisä Juho Hyytiäinen oli kotoisin Saarijärveltä. Oscar-palkittu näyttelijä Matt Damonin äiti Nancy Carlsson-Paigella on suomalaisia sekä ruotsalaisia sukujuuria. Naisen sukunimi oli Pajari. Megadethin keulahahmo Dave Mustainella on myös suomalaisia sukujuuria. 

3. Suomalaiset luottavat uutisiin

Suomalaiset luottavat uutisiin eniten maailmassa, selvisi Reuters Instituutin vertailussa, jossa oli mukana 37 maata. Tuloksen julkaisi Digital News Report tänä vuonna.

4. Luonnonkatastrofien riski pieni

Suomi on turvallinen maa monestakin syystä. Suomessa on maailman pienin riski altistua luonnononnettomuuksille Bahrainin, São Tomén ja Príncipen sekä Singaporen ohella.

5. Tytöillä on hyvä olla

Ihania uutisia! Suomi on maailman toiseksi paras maa olla tyttö. Kattavassa vertailussa otettiin huomioon muun muassa lapsiavioliittojen määrä, koulutus ja lapsiraskaudet.

6. Rehti pääkaupunki

Helsinkiä pidetään maailman rehellisempänä tutkimuksen mukaan. Jos jossain pääkaupungissa palautetaan hävinnyt lompakko, se on todennäköisimmin Helsinki. Suomalaisia pidetään kaikkiaan rehtinä kansana. 

7. Loistavia keksintöjä

Suomalaiset ovat keksineet pienestä asukasluvustaan huolimatta vaikka mitä: nyhtökaura, AIV-rehu, ksylitoli, sykemittari, tekstiviestit... 

8. Sukkiksilla monia käyttötarkoituksia

Sukkikset eivät kuulu vain jalkaan, sen me tiedämme. Suomalaiset rakastavat sukkahousuniksejä, niitä on julkaistu vuosien saatossa 286. Ne voi menyttää vaikka pyykkinaruksi. Nikseistämme on uutisoitu myös maailmalla. 

9. Erikoiset ajanvietteet

Suomi tunnetaan maailmalla erikoisista ajanvietteistään, kuten sankohiipimisestä. Tunnetuin outo laji lienee eukonkannon maailmanmestaruuskilpailu. Suomessa maailmanmestaruuskilpailuja on järjestetty muun muassa hyttysen metsästyksessä, matkapuhelimenheitossa, suojalkapallossa ja ilmakitaran soittamisessa. 

10. Maito maistuu

Vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan Suomessa kulutettiin maitoa eniten maailmassa henkeä kohden. 

Radio Novalla kuullaan tänään kaikkiaan 101 kiinnostavaa faktaa Suomesta kello 9-18 välillä.

Radio Nova ja Voice.fi ovat osa Bauer Mediaa.

Lähteet: Iltalehti, InkTank, Digital News Report 2018, INFORM Global Risk Index Results 2018, Save The Children, Reader's Digest, Keksintösäätiö, ET-lehti, Maito ja Terveys

Kilpailut

Uusimmat