Kuva: Shutterstock

Halpisverkkokaupoissa myytävistä leluista huolestuttavia tietoja - kaikki ovat vaarallisia!

10.09.2018 14:30 - Katariina Auvinen

Tukes löysi suomalaisten suosimista halpisverkkokauppojen tuotteista todella räikeitä turvallisuuspuutteita.

Suomen Turvallisuus- ja elintarvikevirasto Tukes otti lähempään tarkasteluun EU:n ulkopuolelta tulevista halpisverkkokaupoissa myytävät tuotteet. Tulokset olivat huolestuttavia, koska esimerkiksi kaikki lelut ja lastentarvikkeet olivat vaarallisia. Kuluttajien shoppailu EU:n ulkopuolisissa verkkokaupoissa on lisääntynyt viime vuosina. Näitä ovat esimerkiksi lähinnä Kiinassa tuotteitaan tekevät Wish, AliExpress ja eBay.

Tukes valitsi testeihin 17 lelua, tuttia, tuttiketjua ja lastenvaatetta, jotka todettiin vaarallisiksi. Kyseessä ei ollut pieniä vikoja, vaan turvallisuuspuutteet olivat Tukesin julkaiseman tiedotteen mukaan räikeitä. 

- Joukosta löytyi esimerkiksi 170-senttiseksi venyvä tuttiketju, kun tuttiketjun sallittu maksimipituus on Euroopassa 22 senttiä. Liian pitkä tuttiketju on vauvalle hirttosilmukka. Huolestuttavia olivat myös vedessä turpoavat lelut, jotka voi sekoittaa ulkonäkönsä vuoksi irtokarkkeihin. Jos lapsi esimerkiksi pureskelee tällaista lelua ja osa lelusta päätyy lapsen elimistöön, pahin seuraus voi olla kuolettava suolitukos, Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi kertoo.

Tukes löysi paljon muitakin puutteita. Esimerkiksi pienten lasten vaatteissa päänteillä olevat narut aiheuttivat kuristumisvaaran ja useista pienille lapsille tarkoitetuista leluista irtosi pieniä osia, jotka aiheuttivat tukehtumisvaaran.

Muutamissa lasten kelloista ja sormuksista löydettiin liian helposti irtoavat nappiparistot, jotka nieltynä syövyttävät sisäelimiä. 

Tukesin tilaamat tutitkin olivat vaarallisia. Tuteissa oli muun muassa puuttellisia ilma-aukkoja, jotka aiheuttivat tukehtumisvaaran ja ruokatutin tuttiosa ei ole elintarvikekontaktimateriaaliksi soveltuvaa materiaalia. 

Tukes suositteleekin tarkkuutta sen suhteen, mitä aikoo tilata tällaisista verkkokaupoista. 

Lue myös: Vanhoista pikkuautoista maksetaan omaisuuksia - katso 10 arvokkainta

Lähde: Tukes 

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat