Kuva: Ville Kankareen kotialbumi

Onko YouTuben ikäraja perusteltu? Suomalainen tubettaja ottaa kantaa

29.08.2018 09:45 - Senja Rapila

Vinkare, eli Ville Kankare, vertaa sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa kiusaamista koulukiusaamiseen.

Suomalainen tubettaja Ville Kankare, 27, eli monelle tutummin Vinkare, kehottaa vanhempia seuraamaan lastensa tekemisiä sosiaalisessa mediassa. Monet nuoret ovat nimittäin löytäneet tiensä YouTuben pariin.

- Monesti ollaan nähty tilanteita, että alaikäistä on kiusattu YouTubessa. Siellä on niitä trolleja, ja vihakommentteja tulee etenkin nuorille. Se on mielestäni todella surullista, Kankare kertoo Voice.fi:lle.

Videopalvelu YouTubeen on asetettu ikärajaksi 13 vuotta, mutta silti monet alle 13-vuotiaat tekevät sinne videoita. Välillä alaikäisten videot voivat joutua suuren huomion keskipisteeksi, ja tllä on riskinsä.

- Lähinnä se siinä on, että jos vaikka jostain vähän nolosta videosta tulee viraali ilmiö ja se saa paljon huomiota, niin kyllä siinä pitää olla joku vanhempi messissä pitämässä silmällä sitä touhua ja katsomassa, mitä lapsi laittaa someen tai YouTubeen.

- Kyllä sitä on huomannut YouTubessa ja somessa sen, että sinne laitetaan välillä kyseenalaista sisältöä sen enempää miettimättä. Se on sellaista nuoruuden hauskuuttelua ja hölmöilyä, joka saattaa sitten kostautua. Mielestäni 13-vuotias on vielä todella nuori, kehittyvässä iässä. Se mitä omassakin päässäni oli 13 vuotiaana – se on ollut varmaan jotain todella hämmentävää.

"Se on käytännössä koulukiusaamista"

Kankareen mielestä YouTubeen on asetettu ikäraja syystä.

Esimerkiksi kesällä erään alle 13-vuotiaan julkaisema YouTube-video sai paljon negatiivista huomiota, kun kiusaajat hyökkäsivät videon kommenttikenttään. 

- Siellä varmasti monet, jotka kommentoivat sitä videota, ovat olleet alaikäisiä. Se on todella helppoa nimettömänä alkaa huutelemaan ja kiusaamaan. Jos olisin itse 10-vuotias, en pystyisi edes kuvittelemaan kuinka pahalta tuollainen tuntuisi, kun kaikki vaan haukkuu. Se on käytännössä koulukiusaamista, mutta vielä isommin, Ville harmittelee.

Hänen mielestään myös kouluissa voitaisiin puhua enemmän sosiaalisessa mediassa käyttäytymisestä, samalla kun keskustellaan koulukiusaamisesta.

- En itse pysty ymmärtämään sitä ilmiötä, että miksi tuollaista siellä tapahtuu. Onneksi silloin, kun itse aloitin tubettamisen, YouTube ei ollut niin suosittu. En tiedä miten itse olisin reagoinut siihen, jos yhtäkkiä olisi tullut paljon vihakommentteja. Se olisi varmaan ollut itselleni todella rankka paikka, kun on nuori ja etenkin tuollaiselle palautteelle todella herkkä.

Jos nuori kuitenkin haluaa tutustua vloggaamiseen ja tubettamisen ihmeelliseen maailmaan, Ville suosittelee harjoittelemaan videoiden kuvaamista ensin itsekseen esimerkiksi vanhempien valvomana.

- Jos tuosta hommasta innostuu, sitä kannattaa harjoitella itsekseen ensin. Videoita voi laittaa vaikka piilotettuna YouTubeen ja linkkinä frendille, hän kertoo.

Tubettajilla vastuu omasta sisällöstään

Kankare muistuttaa, että koska suositut tubettajat toimivat esimerkkeinä nuorisolle, on tubettajilla on vastuu omasta sisällöstään. Vanhemmiten hän on itsekin alkanut miettiä enemmän sitä, kuinka sosiaalisessa mediassa kannattaa esiintyä, vaikka suurin osa hänen YouTube-tilaajistaan ovatkin täysi-ikäisiä.

- Etenkin nuoret eivät välttämättä tajua sarkasmia, jos heittää videolla jotain todella erikoista läppää, tai sanoo jotain todella kärkkäitä mielipiteitä. Jos esität jonkun asian hyvin, niin kyllä sen joku uskoo, vaikka se olisi ihan valetta. Siinä mielessä juuri sitä medialukutaitoa korostan, että kyllä siellä tubessakin on kaikennäköisiä videoita, eikä kaikki ole totta. Kaikkea ei vain pidä uskoa mitä siellä netissä on, hän vinkkaa.

- Kyllä sillä videon tehneellä ihmisellä on vastuu siinä mielessä, että hän tarjoaa netissä sellaista sisältöä joka on totta.

Lue myös: Villellä, 27, on Suomen aliarvostetuin ammatti: "Ennakkoluuloja kuulee jatkuvasti"

Kilpailut

Uusimmat