Kuva: Shutterstock

Millaista materiaalia ihmisten ei tulisi julkaista ikinä sosiaaliseen mediaan? Hakkeri varoittaa

20.06.2018 15:45 - Senja Rapila

Täytyy muistaa se, että se mikä on laitettu internetiin ei katoa sieltä koskaan.

Sosiaaliseen mediaan tekstejä tai kuvia julkaistessa ei välttämättä tule ajatelleeksi sitä, mitä seurauksia julkaisulla voi olla. Huffington Post on saanut haastatteluunsa oikean elämän hakkerin, joka on kertonut vinkkinsä somen käyttöön.

Hakkeri neuvoo, että tärkeintä on ymmärtää se, mitä todella pistää internetiin. Vaikka kyse olisi pelkästä kuvasta, joka on otettu omalla kotipihalla, voi sekin olla virhe. Lisäksi tietenkin täytyy muistaa se, että se mikä on laitettu internetiin ei katoa sieltä koskaan.

Mitkä ovat mielestäsi kaikista hölmöimpiä tai tyhmimpiä asioita, mitä ihmiset julkaisevat sosiaalisessa mediassa?

"En halua määritellä ihmisiä tyhmiksi, ehkä vain ajattelemattomiksi. Toivon, että jos joku todella ymmärtää riskit tietyn materiaalin julkaisussa internetiin, hän miettisi kahdesti sen julkaisua. On kuitenkin muutamia persoonia, jotka eivät ymmärrä näitä riskejä:

Uudet autokuskit: Innoissaan olevat teinit tai vanhemmat ottaa ylpeänä lähikuvia uudesta ajokortistaan, missä on heidän kaikki henkilökohtaiset tietonsa, kuten kotiosoite.

Uudet kodin omistajat: He ottavat juhlan kunniaksi kuvia uudesta kotiavaimestaan ja geo-tägäävät uuden talonsa ymmärtämättä sitä, kuinka helppoa on toisintaa fyysinen avain pelkästä kuvasta.

Työntekijät: Työntekijät ottavat usein kuvia välittämättä siitä, mitä kuvan taustalla näkyy. Siellä voi olla salasanoja tai salassapidettävää infoa pöydillä, tietokoneella ja niin edelleen. Jotkut myös julkaisevat kuvia jopa palkkakuitistaan. Hakkerit voivat käyttää näitä tietoja hyväkseen."

Mitä ihmisten ei pitäisi koskaan tehdä sosiaalisessa mediassa?

"Julkaista ilman ajattelua. Piste. Ennen kuin julkaiset mitään, kysy itseltäsi kolme kysymystä: Mitä tietoa laitan nyt nettiin? Mitä kuvan taustalla on? Jos haluaisin kostaa itselleni, kuinka käyttäisin tätä informaatiota itseäni vastaan?"

Lähde: Huffington Post

Lue myös: Läpäisisitkö ulkonäkövaatimukset? Lentoyhtiöt ovat laatineet henkilökunnalleen tiukat ehdot

Lue myös: Entinen prostituoitu avoimena: "Olen joutunut todella pelottaviin tilanteisiin"

Kilpailut

Uusimmat