Kuva: Shutterstock

Ruuan pureskeleminen valmiiksi, kahvia yksivuotiaalle - vanhat kasvatusohjeet hämmentävät

28.03.2018 20:45 - Katariina Auvinen

Vanhemmille on tarjottu tietopaketteja jo kautta aikojen, mutta 50 vuotta vanhat ohjeet lähinnä naurattavat ja kauhistuttavat.

Tuoreille vanhemmille on jaettu aina opuksia ja neuvoja iät ja ajat. The List-julkaisu listasi virallisia neuvoja, joita on annettu tuoreille vanhemmille 50 vuotta sitten. Neuvot ovat sitä luokkaa, että nykyisin niitä on vaikea lukea nauramatta tai kauhistelematta. 

Vanhempien tulisi pureskella ensimmäiset kiinteät ruuat lapsille valmiiksi 

Niin yököttävältä kuin se kuulostaakin, vanhempia on todellakin kehotettu pureskelemaan vauvalle tarjottavat ensimmäiset kiinteät ruuat valmiiksi. Vaikka esimerkiksi ohjeen kirjoittanut Walter Sackett ei määrännyt vanhempia pureskelemaan ruokaa valmiiksi, sitä pidettiin hyvänä ja terveellisenä harjoitteena ensimmäisten kiinteiden ruokien syömisessä. 

Tärkeintä on kasvattaa hyvä kansalainen 

Nykyisin suurinta osaa lapsista kannustetaan löytämään oma persoonallinen tyylinsä ja paikkansa maailmassa. Sackett ohjasi vanhempia kasvattamaan lastaan niin, että he hyväksyisivät olemaan vain pieni osa yhteiskuntaa. Mitä ennemmin lapset sen oppisivat, sen parempia kansalaisia heistä tulisi. Myös lääkitseminen olisi toissijaista, koska tärkeintä on kasvattaa vain hyvä kansalainen. 

Paras nukkuma-asento on vatsallaan 

Nykyisin vauvojen ei suositella nukkuvan vatsallaan kätkytkuoleman riskin vuoksi. Vuosikymmeniä sitten suositukset olivat hieman toisenlaiset, koska asiantuntijoiden mukaan paras nukkuma-asento vauvalle oli vatsallaan nukkuminen. Arvioilta yli 60 000 lasta kuoli tämän neuvon vuoksi ympäri maailmaa. Nykyisin vauvojen suositellaan nukkuvan selällään. 

Lapsi voidaan tutustuttaa kahviin ja teehen vuoden ikäisenä

Lasten kasvatukseen perehtyneet asiantuntijat suosittelivat 1960-luvulla, että lapsi olisi pitänyt vieroittaa kokonaan rasvaisesta maidosta vuoden ikäiseen mennessä. Jotta vieroittaminen onnistuisi he suosittelivat nesteen korvaamista muilla tuotteilla kuten mehuilla, kahvilla tai teellä. Sackettin mukaan vanhemmat voisivat korvata myös limsat kahvilla ja teellä, koska hän piti näitä terveempinä vaihtoehtoina. 

Raskaana olevat saavat polttaa maksimissaan kymmenen tupakkaa 

Tupakka ja alkoholi ovat molemmat tiukasti kiellettyjä raskausaikana. Sen sijaan ennen naisia kehotettiin juomaan hieman alkoholia synnytyksessä, jotta heidän lihakset rentoutuisivat ja synnytyksestä tulisi helpompi. Myös tupakan polttamista säännösteltiin. 

Lääkärit tiedostivat 1960-luvulla sen, että tupakka vaikuttaa vauvan syntymäpainoon. Asiantuntijoiden mukaan alhaisen syntymäpainon ei kuitenkaan ajateltu olevan huolestuttava seikka, jonka vuoksi tupakkaa suositeltiin poltettavaksi maksimissaan kymmenen per päivä. Tämän jälkeen kyllä havaittiin, että tupakka vaikuttaa paljon myös muihinkin kehon osiin. 

Piiska on parempi kuin nalkutus

Nykyisin lapsen kurittaminen fyysisesti on rangaistava teko, mutta vielä 1940-luvulla pientä tukkapöllyä pidettiin esimerkiksi parempana keinona kuin sanallista kieltoa. 

Lue myös: Vanhemmat huomio! Varoittava röntgenkuva leviää netissä: "Tämä olisi voinut päättyä todella huonosti"

Lähde: The List 

Kilpailut

Uusimmat