Kuva: Shutterstock

"Toivottavasti sut raiskataan kuoliaaksi" - naisten saama vihaposti puhuttaa

03.04.2018 13:15 - Henna Koste

Sivumennen-podcastissa paneudutaan Vihan ja inhon internet -kirjaan.

Sivumennen on Radioplayn kirjallisuussarja, jota vetävät Jonna Tapanainen ja Johanna Laitinen. Podcastissa sukelletaan laajalla kattauksella kirjojen maailmaan. Naiset lukivat Emmi Niemisen ja Johanna Vehkoon Vihan ja inhon internet -sarjakuvateoksen.

- Aikaan istuva teos. Se käsittelee netissä tapahtuvaa trollausta ja vihapuhetta, jotka kohdistuvat erityisesti naisiin, Sivumennen-kaksikko toteaa. 

Monet rasistit ja misogyynit perustelevat suoria sanojaan usein sillä, että omat mielipiteensä saa tuoda julki ja "eikö täällä saa enää mitään sanoa?" 

- Todellisuudessa se on naisille tosi iso ongelma, että uskaltavatko he avata suunsa netissä vai tarvitseeko heidän oikeasti pelätä? 

"Toivottavasti sut raiskataan kuoliaaksi." ja "S*atana, että kuvottaa kaltaisesi ihmiset. Kuolemantuomio!" ovat kommentteja, joita kirjassakin nousee esiin. Verkkovihan kohteeksi joutuvat usein naiset ja vähemmistöjen edustajat.

Johanna huomauttaa, että kirjassakin todetaan ihmisten vetoavan siihen, että netissä rähjääminen jää vain nettiin, eikä johda mihinkään. Tutkimusten mukaan Norjassa ja Ruotsissa on ollut tapauksia, joissa nettiviha on johtanut väkivaltaan. 

Suomessa naisiin kohdistuva vihapuheella uhkailu menee paikallispoliisien tutkittavaksi, eikä juuri koskaan johda esitutkintaan. Viime vuonna perustettu Vihapuheen tutkintaryhmä tutkii ainostaan, jos siinä on rasistinen ulottuvuus. 

Millaisia seurauksia nettiuhkailuissa on uhrille? Kuuntele koko jakso täältä.

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele kaikki ohjelman jaksot. 

Lue myös: Suomalaisnainen joutui mielentilatutkimukseen Vietnamissa - oli ehtona naimisiinmenolle

Lue myös: Stubbin elämäkerta sai suomalaisilta ryöpytystä - kirjafanit kehuvat itseironiasta

Kilpailut

Uusimmat