Kuva: Fotolia

Miksi lapsen paikka on auton takapenkillä? Asiantuntijat kertovat

05.07.2017 21:15 - Senja Rapila

Auton etupenkillä matkustaminen on asiantuntijoiden mukaan alle 12-vuotiaalle lapselle hengenvaarallista.

Vaikka monet lapset haluavatkin jo ala-asteikäisinä matkustaa auton etupenkillä, ei sitä mahdollisuutta lapsille tulisi suoda. Etupenkillä nimittäin piilee hengenvaara.

- Se, mitä ihmiset eivät ymmärrä on, että alle 12-13-vuotiaat lapset eivät vain ole tarpeeksi isoja matkustaakseen etupenkillä, asiantuntijat kertovat Pop Sugar -sivustolle.

Etupenkillä matkustamisessa on riskinsä, nimittäin onnettomuustilanteessa turvavyö ei suojaa lasta tarpeeksi hyvin. Yhteentörmäyksen aikana etupenkillä istuva lapsi voi lentää kojelaudalle tai pahimmassa tapauksessa ikkunan läpi.

- Vaikka hän olisikin hyvin kiinni, hän on paljon suuremmassa riskissä vahingoittua etupenkillä kuin takapenkillä. Ja sen lisäksi turvatyynyt auton etupenkillä tulevat niin suurella voimalla kasvoille, että ne voivat aiheuttaa suuria vahinkoja päähän ja niskaan.

Jos lapsi istuu etupenkillä...

... silloin tulisi tarkistaa, että auton turvatyynyt ovat kytkettyinä pois päältä.

Asiantuntijat kertovat, että suurimmassa osassa kaksipaikkaisia autoja on mahdollista kytkeä pois päältä ajon ajaksi, tai niissä on "älykkäät air-bagit", jotka tunnistavat etupenkille istuvan henkilön painon ja kytkevät turvatyynyt liian kevyen henkilön kohdalla pois päältä.

Esimerkiksi Liikenneturvan sivuilla kirjoitetaan näin:

"Alle 135 cm pitkien lasten on käytettävä autossa painon mukaan määräytyvää turvalaitetta. Liikenneturva suosittelee, etteivät alle 140 cm pitkät lapset matkusta etupenkillä, jos auto on varustettu turvatyynyin.

Täyttyvä turvatyyny aiheuttaa lapselle hengenvaaran.

Lapsi tarvitsee omaa turvalaitetta kunnes hän on vähintään 135 cm pitkä (keskimäärin noin kymmenenvuotias). Tarpeeksi pitkä lapsi voi käyttää turvavyötä aikuisten tapaan. Vanhempien esimerkki on tärkeä turvayön käytössä: lapsi käyttää, jos vanhemmat käyttävät."

Lähde: Pop Sugar, Liikenneturva

Lue myös: Automatkalle pienten lasten kanssa? Muista 7 asiaa

Lue myös: Taapero sai raivokohtauksen ravintolassa - isän teksti ärsyyntyneille asiakkaille leviää

Kilpailut

Uusimmat