Kuva: Fotolia

Tuhannet suomalaiset ylistävät maalaisseurakunnan pappia: "Olen hyvin hämilläni"

11.05.2017 08:00 - Mikko Räsänen

Pyhäselän seurakunnan pappi ei halunnut, että vainaja joudutaan siunaamaan ilman, että hautajaisissa on yhtään vierasta.

Radio Nova kertoi maanantaina Pohjois-Karjalassa sijaitsevan Pyhäselän seurakunnan papista Kaisa Puustisesta, jonka oli määrä siunata vainaja hautajaisissa. Hautajaiset oli merkitty hiljaisiksi hautajaisiksi, eli sinne ei ollut tulossa yhtään vainajan sukulaista, ystävää tai tuttavaa. Puustisesta tuntui pahalta ajatus, että ihminen lähtee viimeiselle matkalleen ilman ainuttakaan saattajaa, joten hän tarjosi paikallisen ala-asteen uskonnon opettajalle mahdollisuuden tuoda oppilaitaan hautajaisiin. 

Puustinen kirjoitti blogissaan, miten hyvin kaikki meni. Paikalle saapuneet puolenkymmentä 5.-6.-luokkien oppilasta suhtautuivat tilaisuuteen sen vaatimalla arvokkuudella, olivat pukeutuneet tyylikkäästi ja lauloivat virret mukana. 

Radio Nova kertoi Puustisen upeasta teosta maanantaina ja uutinen lähti nopeasti leviämään sosiaalisessa mediassa. Vuorokaudessa sen oli lukenut yli 120 000 ihmistä. Kirjoitus levisi Facebookissa ja yli 10 000 ihmistä kävin lyhyessä ajassa tykkäämässä siitä.

Radio Novan Iltapäivän Anssi Honkanen ja Niina Backman tavoittivat Puustisen, joka kertoo olevansa ihmeissään siitä, miten hänen blogikirjoituksensa ja siitä tehty uutinen ovat lähteneet leviämään.

- Kyllähän tämä aika puskista tuli. En oikein osannut ajatella, se juttu lähtisi tällä tavalla lentoon ja koskettaisi ihmisiä, Puustinen kertoo.

Radio Novan Facebook-sivulla sekä Radio Novan Iltapäivän fb-yhteisössä uutinen herätti runsaasti keskustelua ja ihmisten reaktio oli yksinomaan positiivinen. Puustinen kertoo, että hän on saanut myös negatiivista palautetta.

- Palautetta on tullut ja tosi paljon kiitellään. Mutta on tullut myös sellaista, että kerrotaan, ettei omalle kohdalle toivottaisi sellaista, että hautajaisiin tulisi tuntemattomia tyyppejä, Puustinen kertoo.

- olen yllättynyt siitä, miten merkittävä asia tämä ihmisille on. Samalla on herätty huomaamaan, mitä se yksinäisyys ihan oikeasti voi tarkoittaa. Ettei sinulla ole todella yhtään ketään, joka tulisi saattamaan silloin, kun sinut haudataan. 

Anssi Honkanen ja Niina Backman juontavat Radio Novan iltapäivää. (kuva: Hanna-Maria Grönlund)

Huolestuttava ilmiö on myös se, että hiljaiset hautajaiset eli hautajaiset vailla ainuttakaan vierasta yleistyvät koko ajan. Anssia ja Niinaa kiinnosti, mitä tilanteelle voisi tehdä.

- Ensisijaisesti pidetään huolta niistä elävistä, Puustinen muistuttaa ja korostaa sitä, että yksinäisyys ei yleensä ole oma valinta.

- Ihmiset saattavat joutua lähtemään juuriltaan tai kokevat etteivät kuulu siihen yhteisöön tai ympäristöön, missä elävät.

Joskus on niin, että vainajalla olisi ystäviä, mutta tieto kuolemasta ei yksinkertaisesti tavoita heitä.

- Kun vanhuksete eivät pysty asumaan itsenäisesti ja heille joudutaan etsimään laitospaikkaa, voi se olla tosi kaukana sieltä, missä on asunut. Jos lähiomaisia ei asu ihan vieressä, niin tieto kuolemasta ei välttämättä kulkeudu niille ystäville, tutuille ja naapureille, ketkä ovat olleet arjessä läsnä ehkä vuosikymmeniä.

Vaikka Puustinen ei ollut varautunut, että joutuu otsikoihin ja some-suosioon, ei hän kadu blogikirjoitustaan.

-  Olen tästä huomiosta hämilläni, mutta ilmeisesti tämä on ollut sellainen aihe, mikä piti kertoa ja nostaa esiin vaikka näin, hän sanoo ja toivoo, että muissakin seurakunnissa kokeiltaisiin sitä, että koululaiset voisivat tulla vieraiksi hautajaisiin.

- Toivon, että tämä saisi ilmaa siipien alle. Onhan tämä tietynlainen kulttuuriin kasvattamisen mahdollisuus.

Yhtä asiaa Puustinen painottaa. Vaikka lapset tulivat hautajaisiin kesken koulupäivän, niin kyse ei ollut oppitunnista.

- Yritän kaikin voimin vastustaa sitä ajatusta. Se ei ollut oppitunti. Kyse oli sellaisen ihmisen hautaan siunaamisesta, kenestä me emme tienneet yhtään mitään. Siunaaminen oli aito tapahtuma eikä opetushetki. Olimme siellä kunnioittamassa kuollutta ja oppilaat olivat siinä todella hienosti mukana. 

- Ennen kaikkea sydäntä on lämmittänyt se, että sellaisten luokkien oppilaat, keitä ei oltu osattu kysyä mukaan, olivat harmitelleet, kun hekin olisivat halunneet lähteä mukaan saattamaan ja siunaamaan. Se lämmittää mieltä, että halua ja tahtoa tällaiseen toimintaan on. Siinä tekee palveluksen täysin tuntemattomalle ihmiselle. 

Lue myös: Kukaan ei tullut hautajaisiin - pappi sai idean, joka muutti vainajan muistotilaisuuden

Liity Radio Novan Iltapäivän Facebook-ryhmään täällä.

Kilpailut

Uusimmat