Kuva: AOP

"Lapseni uskoo länsimetroon! Missä vaiheessa hänelle pitäisi kertoa totuus?"

31.01.2017 12:15 - Mikko Räsänen

Onko lapsen kehitykselle vaarallista, jos hän uskoo liian pitkään asioihin, jotka eivät ole totta. Voice.fi:n toimituspäällikkö Mikko Räsänen pohtii asiaa espoolaisen perheenisän näkökulmasta.

Olen espoolainen perheenisä ja huolissani kotikaupungissani leviävästä ilmiöstä. Olen nimittäin kuullut, että Espoossa on todella monia lapsia, jotka uskovat länsimetroon. 

Kaikki vanhemmat eivät näe tässä ongelmaa. Ajatellaan, että länsimetrosta puhuminen on vähän niin kuin koko perheen hauska leikki ja yhdessä voidaan miettiä, että milloinkohan se länsimetro tulee. Ongelma onkin siinä, että vanhemmat kyllä tajuavat, että ei se sieltä tule, mutta monen lapsen kohdalla näin ei ole. Moni autoja, junia ja metroja rakastava pikkuinen odottaa nyt tuota metroa saapuvaksi, ja jossain vaiheessa edessä on pettymys, kun totuus paljastuukin.

Monet ajattelevat, että lapsuuteen kuuluu se, että uskotaan joulupukkiin, länsimetroon, hammaskeijuun ja muihin vastaaviin. Siksi monet vanhemmat jopa ruokkivat lapsen metrouskomuksia. Tuo voi olla kuitenkin haitallista. Voice.fi -kertoi marraskuussa asiantuntijoista, jotka varoittivat perättömien uskomusten ruokkimisesta. Lainaan nyt tuota artikkelia niin, että joulupukki-sanat on korvattu länsimetrolla, jolloin kommentit sopivat paremmin tähän aiheeseen:

"Netissä leviää kahden akateemikon tiukka varoitus, jossa he kyseenalaistavat vanhempien moraalin, koska he valehtelevat lapsilleen vuosien ajan länsimetrosta.

Varoituksen takana ovat englantilaisen yliopiston professori Christopher Boyle ja australialaisen yliopiston tutkija Kathy McKay. Akateemikkojen mukaan lapset saattavat menettää luottamuksensa vanhempiinsa, kun heille selviää totuus länsimetrosta. Boyle ja McKay perustelevat näkemystään näin:

- Kaikki lapset tulevat lopulta tajuamaan, että heille on valehdeltu vuosien ajan. Tämä voi saada heidät miettimään, mistä muusta heille on valehdeltu.

- Jos vanhemmat ovat valmiita valehtelemaan jostakin niin erityisestä ja taianomaisesta, voiko heihin enää luottaa ja ovatko he enää lapselle viisauden ja totuuden varjelijoita?

- Meidän täytyy kyseenalaistaa moraali siitä, että lapset laitetaan uskomaan tällaisiin myytteihin. On myös kiinnostavaa kysyä, vaikuttaako valehteleminen lapseen tavoilla, joita ei ole ennen osattu ajatella.

Akateemikot myöntävät kuitenkin, että länsimetroon uskomisessa voi olla myös hyviä puolia. Se voi yhdistää vanhempia ja lapsia silloin, kun muksut eivät ole vielä selvillä totuudesta."

Lue myös: Länsimetron johtajan eeppinen kirjoitusvirhe naurattaa netissä: Testejä tehtiin "kännissä"

Kilpailut

Uusimmat