Kuva: AOP

Berliinin iskun uhriluvun pelätään kasvavan

20.12.2016 08:15 - Rea Tallgren

Järkyttävä isku tehtiin keskelle vilkkaita joulumarkkinoita.

Berliinin suosituille joulumarkkoille iskettiin eilen. Väkijoukon sekaan ajettiin massiiviinen kuorma-auto samaan tyyliin kuin Nizzassa heinäkuussa. Iskussa kuoli ainakin 12 ihmistä, loukkaantuineita oli 48. 

- Kuolleiden määrän uskotaan vielä nousevan, sillä monia on leikattu ja operoitu yön aikana sairaalassa, ja monet heistä ovat vakavasti loukkaantuneita, MTV:n uutistuottaja Jouni Sipilä kertoo.

Iskun tekijäksi on varmistunut afgaanitaustainen turvapaikanhakijamies, joka oli saapunut Saksaan tänä vuonna. Poliisi uskoo hänen siepanneen rekka-auton, sillä sen puolalainen kuljettaja löytyi auton kontista kuolleena.

Rekassa oli teräslastissa 25 tonnia terästä kyydissä ja se oli ollut matkalla Italiasta Berliiniin, jossa se olisi pitänyt purkaa tänään.

- Kun auton gps-tietoja on tarkistettu, on pystytty osoittamaan, että viimeiset kilometrit ennen tuota joulutoria ratissa on ollut kokematon kuski, Sipilä selittää. 

Iskun tekijä yritti paeta paikalta, mutta Berliinin poliisi sai hänet kiinni ja pidätti hänet vähän matkan päässä eläintarhassa.  

Vaikutti ensin onnettomuudelta

Monien paikallaolleiden mielestä isku vaikutti ensi alkuun onnettomuudelta. Sipilän mukaan Suomen Berliinin suurlähetystön lehdistön virkamies Merja Sundström oli ollut muutaman kymmenen metrin päässä tapahtumapaikalta.

- Tilanne vaikutti enemmän liikenneonnettomuudelta, kuin rekka olisi ajanut pois tieltä, siihen ei suuri joukko osannut kovin vakavasti edes suhtautua – ajateltiin, että se oli kolari. Mutta nopeasti selvisi, että alle oli jäänyt ihmisiä ja poliisi oli nopeasti tyhjentämässä toria ja ryhtynyt toimiin. Vakavuus sitten aukeni, mutta äkkiseltään tämä ei vaikuttanut tämän tyyliseltä teolta, Spilä kertoo Sundströmin kertoneen tilaneesta. 

Poliisikin tutki pitkään onnettomuuden mahdollisuutta, mutta tiistaiaamun aikana se tiedotti, että kyseessä on terroriteko. 

Poikkeustila jatkuu Berliinissä, jossa poliisi on kehottanut paikallisia pysymään sisätiloissa ja pitämään silmällä kaikkea epätavallista. 

(kuva: AOP)

Kilpailut

Uusimmat