Kuva: Fotolia

Tanskalainen joulumenu hymyilyttää huippukokkia: "Voileipiä tehdään jokaisesta ruokalajista"

19.12.2016 10:00 - Anna Hopi

Keittiömestari Jaakko Sorsa hämmästeli, miten skandinaaviset naapurimme jaksoivat vielä tanssia suuren aterian päälle.

Finds-ravintolaa Hong Kongissa pyörittävä keittiömestari Jaakko Sorsa kertoo joulun olevan ravintola-alan kiireisimpiä sesonkeja. Hänen mukaansa kokin varsinainen joulu alkaa, kun juhlapyhät ovat ohi.

- Viime viikko oli tiukin viikko. Oli 50 ruotsalaista kotirouvaa syömässä perinneherkkuja. Seuraavana päivänä tuli 90 ruotsalaista herrasmiestä syömään joululounasta. Se oli rapujuhla-tyyppinen ratkaisu, joka kesti viitisen tuntia. Lauantaina tuli 90 tanskalaista - sekä herroja että rouvia, luettelee mies.

- Tanskalaisten pikkujouluillallinen oli merkillinen. Ruoka-aineksethan ovat Skandinaviassa aika samat. Tanskalaiset haluavat kuitenkin tehdä niitä smörrebrödejä joka ruokalajista.

(kuva: Fotolia)

"Tanskalaiset olivat kännissä, mutta kohteliaita"

Sorsa kuvaa voileipiä täynnä olevaa joulumenua, jonka valmisti tanskalaisille asiakkailleen.

- Siellä tarjoiltiin sillileipiä, sitten kylmäsavulohta, parsaa, tomaattia ja tillisoosia, ja niistä tehtiin leipä. Sitten rapuja ja majoneesia, mistä tuli myös leipä. Ralli kesti kunnioitettavan pitkään, he söivät maksapateita ja muuta rehellistä ruokaa. Puolet tanskalaisista perheistä söi ankkaa, jonka sisällä on luumuja ja kuivattuja hedelmiä. Puolet taas rapeata possun vatsaa tai kylkeä. Siinä oli järjetön määrä ruokaa.

(kuva: Fotolia)

Huippukokki osaa sanoa yhden asian, jossa suomalaiset ja tanskalaiset pikkujoulun viettäjät eroavat merkittävästi toisistaan.

- Tanskalaiset menivät syömisen päälle vielä tanssimaan. Henkilökunta oli ihmeissään, että he eivät olleet yhtään humalassa, vaikka joivat ihan tolkuttomasti - ihan yhtä paljon kuin ruotsalaiset herrat edellisenä päivänä. Kysyin hovimestarilta seuraavana päivänä, miten ilta päättyi. Hän sanoi, että he olivat erittäin kännissä, mutta todella kohteliaita, virnistää Sorsa.

- Jos tulisi suomalaisia asiakkaita, niin hovimestari sanoisi varmaankin jälkikäteen, että juhlakansa oli todella kännissä, mutta tuskin sanoisi mitään siitä enempää, koska on sen verran kohtelias.

(kuva: Fotolia)

Lue myös: Paras joulukuusi ikinä? Valtava kaljatölkkikuusi on uskomaton ilmestys

Kilpailut

Uusimmat