Kuva: Fotolia

Keksi ratkaisu astronauttien ulostusongelmaan - parhaan idean keksijälle 28 000 euroa!

25.11.2016 16:45 - Senni Loikala

NASA käynnisti kaikille avoimen kilpailun.

Yhdysvaltain avaruushallintovirasto NASA käynnisti kaikille avoimen kilpailun, jossa osallistujilla on mahdollisuus voittaa puhdasta kahisevaa 28 000 euron arvosta. Kilpailusta uutisoi Time.

Osallistujien tulee kertoa NASA:lle ideoita ratkaisuista, miten astronautit voisivat virtsata ja ulostaa turvallisesti jopa viikon mittaisella avaruuslennolla ilman, että heidän täytyisi riisua avaruuspukunsa.

Ratkaisun tulee toimia niin sanotulla ”hands-free-periaatteella” eli astronautin pitäisi pystyä ulostamaan tai virtsaamaan pahemmin käsiään käyttämättä. Ulosteiden tulisi päästä kehosta pois ja niiden kohtalo siitä eteenpäin pitää myös olla mietittynä.

TIME:n mukaan monet astronautit käyttävät vielä imukykyistä vaippaa, mutta se toimii vain alle vuorokauden kestävillä lennoilla. Tiede-lehden vanhan artikkelin mukaan avaruussukkuloissa ja -asemilla on ollut jo pitkään esimerkiksi jätökset ilmalla huuhtova vessa.

NASA tahtoo lähettää avaruusaluksia ja astronautteja nykyistä syvemmälle avaruuteen, joten se tarvitsee avukseen uusia keksintöjä ja uutta teknologiaa, jotta astronautit voivat pysyä hengissä näiden lentojen aikana.

Uusien ratkaisujen tekeminen on tärkeää, koska kyse on astronauttien turvallisuudesta ja eloonjäämisestä.

Kilpailu päättyy 20. joulukuuta. Pääset osallistumaan kisasivuston kautta täältä.

Lue myös: Miten hiukset pestään avaruudessa? Astronautti näyttää mallia, katso video

Lue myös: Nasan merkittävä löytö: Avaruudesta löytyi "toinen maapallo"

Lue myös: Miltä avaruus tuoksuu ja 12 muuta kiehtovaa faktaa

Lue myös: Nasa julkaisi ällistyttävän videon - miltä avaruusaseman sisällä oikeasti näyttää?

Lähde: Time ja Tiede

Kilpailut

Uusimmat