Kuva: Fotolia

5 yleistä myyttiä täysikuun vaikutuksesta - mikä on oikeasti totuus?

08.10.2016 10:15 - Karoliina Kotala

Usein kuulen puhuttavan täysikuun vaikutuksesta muun muassa yöuniin. Mutta mikä on oikea totuus, mihin kaikkeen kuun kierto todella vaikuttaa?

Osa ihmisistä uskoo kuun kierrolla olevan iso merkitys ihmisten elämässä. Asiantuntijat listasivat yleisimmät uskomukset ja kertoivat totuuden. 

Kuun kierto sanelee kuukautiskierron 

Kuun kierto on yhtä pitkä kuin kuukautiskierto, joten jotkut uskovatkin, että täysikuu sanelee kuukautisten alkamisen. Tutkijoiden mukaan mitään tällaista yhteyttä ei ole kuitenkaan havaittu, vaan syy on hormonaalisissa muutoksissa. Silti on edelleen mysteeri miksi kuukautiskierron pituus vaihtelee naisilla niin paljon, 21 päivästä 35 päivään. 

Synnytys käynnistyy todennäköisemmin täysikuun aikaan 

Jotkut uskovat täysikuun vaikuttavan synnytyksen alkamiseen ja eräissä kulttuureissa kuuta pidettiinkin hedelmällisyyden symbolina. Tutkijoiden mukaan ei ole kuitenkaan mitään näyttöä siitä, että kuu vaikuttaisi synnytysten alkamiseen. Silti edelleenkään ei tiedetä, mikä käynnistää synnytyksen. 

Täysikuun aikaan sydänkohtausten ja halvausten riski kasvaa 

Osa uskoo, että koska kuun kierto vaikuttaa vuorovesiin, voi se myös vaikuttaa ihmisen verenkiertoon ja siten myös sydämen toimintaan. Tästäkään ei kuitenkaan ole tieteellistä näyttöä ja kuun vetovoimalla ei uskota olevan juurikaan vaikutusta ihmisen fysiologiaan. 

Täysikuu vaikuttaa yöuniisi 

On erittäin yleinen uskomus, että täysikuu vaikuttaa yöuniin pitäen valveilla. Tästäkään ei ole kuitenkaan olemassa tieteellistä näyttöä, vaan levottomien öiden syy katsotaan useimmiten olevan kirkkaiden tietokone-, televisio- ja kännykkänäyttöjen tuijottelu myöhään illalla, stressi sekä epäsäännöllinen vuorokausirytmi. 

Täysikuu voi tehdä pahantuuliseksi 

Ennen aikaan uskottiin, että täysikuu tekee ihmisen pahantuuliseksi, aggressiiviseksi, hermostuneeksi ja taipuvaisemmaksi tekemään rikoksia. Kuun vaikutuksesta ihmisen tunne-elämään on tehty yli sata tutkimusta eikä suurin osa ole löytänyt mitään yhteyttä kuun ja ihmisen käyttäytymisen välillä. 

Lue myös: Ihminen voi elää korkeintaan 115-vuotiaaksi - tutkimus paljastaa kiinnostavat faktat

Lähde: Women's Health Magazine

Kilpailut

Uusimmat