Kuva: Mikko Räsänen

MV-lehden puolustajat varoittavat kansannoususta

06.10.2016 17:05 - Mika Parikka

MV-lehden päätoimittaja Ilja Janitskin määrättiin vangittavaksi. Oikeustalon eteen mielenosoitukseen kokoontuneet Janitskinin tukijat tyrmistyivät päätöksestä.

MV-lehden perustajaa Ilja Janitskinia epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, rahankeräysrikoksista, rahapelirikoksista, törkeästä kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta, salassapitorikoksesta ja tekijänoikeusrikoksesta. 

Monet MV-lehden tukijat eivät sulata Janitskiniin kohdistuvia rikosepäilyjä. Helsingin oikeustalon eteen kokoontui 6. lokakuuta joukko Janitskinia tukevia ihmisiä tukimielenosoitukseen. Väkeä paikalla oli eri arvoiden mukaan 50-100.

Mielenosoituksessa puhui useita vieraita, mutta useimmin äänessä oli Suomi ensin -liikkeen johtohahmoihin kuuluva Marco de Wit. Kun mielenosoittajat odottivat ulkona tietoa oikeudenkäynnin tuloksesta, arvosteli de Wit suomalaisia medioita. Kovimmin tulilinjalle joutui Yle. 

- Yle ulos!, de Wit huusi ja kannattajat vastasivat. 

Seuraavaksi de Wit arvosteli sanomalehdistöä ja väitti Helsingin Sanomien ja suurimpien maakuntalehtien syyllistyneen valehtelukampanjaan MV-lehdestä kirjoittaessaan. 

Käräjäoikeuden eteen saapuneet olivat paikalla kuitenkin Ilja Janitskinin ja MV-lehden takia. Haastattelimme kolmea paikalla ollutta mielenosoittajaa. Kukaan heistä ei halunnut tulla kuvatuksi ja yksi ei halunnut edes paljastaa etunimeään, joten olkoon hän tässä jutussa Auli. Toinen haastateltava on noin 33-vuotias Mikko ja kolmas haastateltava on noin 30-vuotias Anu.

Janitskinia epäillään monista eri rikoksista. Onko epäilyissä mitään perää?

- No, oikeus ottaa siihen kantaa, mutta katsoisin tämän olevan poliittinen ajojahti, Anu toteaa.

Mikolla on tilanteeseen varsin ymmärtäväinen näkemys:

- En niin tiedä, en ole tietoinen niistä Iljan rahahommista. Mielestäni tavallinen kansalainen ei sitä pysty sanomaankaan. Se on hyvä, että tutkitaan ja että poliisi haastattelee häntä. Niinhän Suomessa pitää toimia. 

Anu ei ota kantaa syytteisiin, mutta vakuuttaa sen nimeen, että MV-lehden sivuilla olevissa jutuissa ainakin on perää:

- En osaa itse asiassa sanoa noihin mitään. Ainoa asia, minkä voin sanoa on se, että kun olen MV-lehteä itse lukenut, niin ne uutiset ovat rehellisiä ja totuudenmukaisia, mitä valtamedia pimittää. Väitteet, joissa sanotaan, että MV-lehden sivuilla olisi perättömiä uutisia eivät ole totta.

Kaikki kolme kokevat, että valtamediat huijaavat ja MV-lehdessä on totuus. Valtamedioita on kutsuttu myös niin sanotuiksi "korporaatiomedioiksi" ja "korruptiomedioiksi". Valtamedioiksi nimetään ainakin Yle, Helsingin Sanomat, Iltalehti ja Ilta-Sanomat.

- Ylen uutisoinnissa on parantamisen varaa, että tietyllä tavalla joitain asioita jätetään kertomatta. Tai sitten korostetaan joitain tiettyjä asioita sen mukaan onko toimittajan näkemykset tietyllä tapaa johonkin suuntaan. Toivoisin, että Yle uutisoisi asioista täysin neutraalisti, ilman että henkilökohtaiset syyt vaikuttaisivat uutisointiin, Auli avaa näkemyksiään.

Mikon kritiikki kohdistuu Helsingin Sanomiin, joka hänen mukaansa on esimerkiksi estänyt kommentoinnin:

- Minun mielestäni Hesari on sellainen, että siellä ei ole sananvapaus voimissaan. Heillä on tietynlainen agenda, joka päästetään läpi. Sitä ihmettelen, että jos Janitskinia halutaan vangittavaksi, niin miksei sitten vangita vaikka Hesarin päätoimittajaa, koska hän valehtelee ja tuottaa sotapropagandaa ja kaikenlaista joka ei pidä myöskään paikkansa. 

Aulilla on selkeä näkemys:

- Valtamedia on valhemedia. Niihin kuuluu Yle, Hesari, Iltalehti ja Ilta-Sanomat. Ne on ehkä ne yleisimmät. 

Janitskinin tukijat ovat sitä mieltä, että viranomaisilla on käynnissä ajojahti.

- Tää on tämmönen suvaitsevaisten ajojahti, joka lähtee tuolta valtiovallan suunnasta. Pitää muistaa, että naapurimaassamme Ruotsissa on paljonkin niin sanottuja vaihtoehtomedioita, eikä siellä ole mitään ongelmaa. En ymmärrä mikä tämä ongelma täällä Suomessa, Auli ihmettelee.

Anulla on tilanteeseen selkeä näkemys:

- Se tulee tuolta hallituksesta, valtiovallalta.

Vihdoin muutaman tunnin odottamisen jälkeen oikeussalista tulee tieto, että oikeus on tehnyt ratkaisunsa. Ilja on määrätty vangittavaksi. Päätös tulee mielenosoittajille tyrmäävänä iskuna. Uutisesta kertonut puhuja nimesi oikeussalin heti epäoikeussaliksi ja yleisöstä kuultiin vihaisia vastalauseita.

- Oikeusmurha!

- Rasistivaltio!

- Paskaa!

- Valhemedian tuolla kuuluisi istua! Yle tutkintaan!

- Me ollaan ainoita, jotka pelastaa tämän Suomen!

Loppuyhteenvedon pitänyt de Wit oli myös yllättynyt päätöksestä.

- Tämä oli aika kova sokki. Tämä on todella kova isku Suomelle, hän sanoi ja vakuutti, että taistelu jatkuu entistä kovempana.

- Tästä se taistelu vasta alkaa. On paljon, mitä voimme vielä tehdä. Ja ellei muu auta, niin tarvitaan Islannin kaltainen kansannousu. Meillä on paljon suunnitelmia, miten tämä asia hoidetaan, de Wit puhui. 

Katso alta kuvagalleria mielenosoituksesta. 

Marco de Wit vaati Yleä ulos ja ennusti Suomeen pahimmillaan kansannousua. (kuva: Mikko Räsänen)

Suomi ensin -liikkeen tunnukset olivat näkyvästi esillä. (kuva: Mikko Räsänen)

Mielenosoittajien kylttejä (kuva: Mikko Räsänen)

Mielenosoittajien kylttejä (kuva: Mikko Räsänen)

Mielenosoittajien kylttejä (kuva: Mikko Räsänen)

Mielenosoittajien kylttejä (kuva: Mikko Räsänen)

Mielenosoittajien kylttejä (kuva: Mikko Räsänen)

Mielenosoittajien kylttejä (kuva: Mikko Räsänen)

(kuva: Mikko Räsänen)

(kuva: Mikko Räsänen)

Kilpailut

Uusimmat