Kuva: Fotolia

Koripalloilijoille on tunnetusti hyötyä pituudesta - syy selvitettiin!

05.09.2016 10:15 - Senni Loikala

Tutkimuksen mukaan pitkillä ihmisillä on yksi valttikortti, jota ei lyhyemmillä tovereilla luonnostaan ole.

Pitkillä ihmisillä on parempi tilanhahmotuskyky kuin lyhyemmillä henkilöillä, väitetään tuoreessa, amerikkalaisen yliopiston tekemässä, pienimuotoisessa tutkimuksessa. Siitä uutisoi The Telegraph.

Lisäsentit auttavat ihmistä arvioimaan tarkasti, kuinka paljon eri objektien välillä on etäisyyttä. Tämä hahmotuskyky toimii lyhyitä ihmisiä tarkemmin jopa 20 metrin päähän.

Tutkimukseen osallistui 24 henkilöä, joista puolet olivat pitkiä ja toinen puolisko lyhyitä. Heidät laitettiin huoneisiin, jotka olivat joko täysin valaistuja tai osittain valaistuja. Tutkijat pistivät osallistujat tilanteisiin, joissa heidän tilanhahmotuskykyään päästiin mittaamaan.

Kyseessä luonnonlahja

Tuloksista selvisi, että pitkillä ihmisillä on lyhyitä parempi tilanhahmotuskyky. Tämä piti paikkansa jopa silloin, kun pitkät ihmiset istuivat ja lyhyet seisoivat jakkaran päällä. Tutkijat pitävät mahdollisena, että pitkillä ihmisillä on näin ollen luonnostaan muita terävämpi taito arvioida objektien välisiä etäisyyksiä.

Tutkimus selittää myös, miksi pituudesta on monesti hyötyä esimerkiksi koripalloilijoilla. Heitä on siunattu muita paremmalla tilanhahmotuskyvyllä, tutkimus summaa.

Pituudesta on valtavasti myös muita hyötyjä. Pääset lukemaan listauksen niistä täältä.

Lähde: The Telegraph

Kilpailut

Uusimmat