Kuva: Fotolia

Ihmisen evoluutiosta erikoinen väite: Sormesi ja varpaasi ovat kehittyneet kalojen evistä!

22.08.2016 13:15 - Senni Loikala

Tutkijat yllättyivät, kun kalojen evien ja ihmisten sormien ja varpaiden välistä yhteyttä evoluutiossa ei voidakaan pitää mahdottomana.

Ihmisen evoluutiossa saattaa piillä varsin yllättävä fakta – joskaan sitä ei voida ainakaan vielä pitää varmana. Sormesi ja varpaasi ovat voineet nimittäin kehittyä kalojen evistä, väitetään tuoreessa, Nature-lehdessä julkaistussa, amerikkalaisen yliopiston tekemässä tutkimuksessa. Siitä uutisoi myös Nature Worlds News.

Tutkijoiden mukaan kalojen evissä olevat solut ovat samanlaisia, kuin solut, jotka ovat vastuussa maalla elävien nisäkkäiden sormien ja varpaiden muodostumisesta. Lisäksi kalojen evissä olevat ruodot ovat äärimmäisen joustavia, ja tässä on tutkijoiden mukaan yhtäläisyyksiä ihmisen sormiin ja varpaisiin.

- Tieteilijät ovat uskoneet vuosia, ettei kalojen ruodoilla ole mitään yhteyttä ihmisen sormiin ja varpaisiin ja, että ne ovat kertakaikkisen erilaisia keskenään, koska yhdenlainen luutyyppi on alkujaan muodostunut rustosta ja toinen on muodostunut yksinkertaisesti sidekudoksesta. Saamamme tulokset kyseenalaistavat täysin, etteikö yhteyttä olisi. Nyt meillä on paljon asioita, joita täytyy pohtia uudestaan, tutkija ja professori Neil Shubin Chicagon yliopistosta kertoo.

Tutkimuksessa seurattiin sellaisten seeprakalojen kasvua, joiden geeniperimää oltiin muutettu laboratorio-olosuhteissa. Myöhemmin tutkijat risteyttivät kaloja, joiden perimää oltiin peukaloitu, ja seurasivat niiden kasvua. Tulokset osoittivat, ettei ihmisten sormien ja varpaiden kehittymistä kalojen evistä voida sulkea pois.

Lähde: Nature Worlds News

Lue myös: 8 outoa evoluutiofaktaa, joita et välttämättä tiennyt

Lue myös: Katso kättäsi: Lue, miten evoluutio on tehnyt siitä paremman aseen

Lue myös: Uutta tietoa: Linnut lähempänä hirmuliskoja kuin uskottiinkaan

Kilpailut

Uusimmat