Kuva: AOP

Disneyn prinsessakulttuurilla negatiivinen vaikutus tyttölapsiin - tulos yllättää poikien kohdalla

29.06.2016 19:15 - Emmi Moilanen

Tuoreen tutkimuksen mukaan Disneyn suosituilla prinsessahahmoilla voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia lapsiimme.

Muun muassa The Guardian uutisoi tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan Disneyn prinsessahahmoilla voi olla lapsiin yllättävän pitkäkestoisia vaikutuksia. Vaikutusten havaittiin olevan etenkin tyttölapsilla negatiivisia, sillä prinsessat usein luovat tiukasti rajautuneen mielikuvan naiseudesta.

Yhdysvaltalaisen Brigham Youngin yliopiston tekemässä tutkimuksessa selvitettiin lähes 200:n esikouluikäisen lapsen asenteita sukupuolisuutta ja kehonkuvaa kohtaan. Melkein kaikille tutkimukseen osallistuneille lapsille Disneyn prinsessat olivat tuttuja: 96 prosenttia tytöistä ja 87 prosenttia pojista olivat nähneet kyseisiä hahmoja mediaa käyttäessään.

Vahvistaa tyttöjen käsitystä sukupuoliroolista

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että tytöt, jotka kuluttavat Disneyn prinsessoihin liittyvää aineistoa ja oheistavaraa, olivat enemmän asenteellisia omaa sukupuoltaan kohtaan. Tytöt esimerkiksi ajattelivat poikia useammin, että teekutsut sekä keittiövälineet ovat tarkoitettu vain naissukupuolelle. Tutkijat tarkistivat tilanteen uudelleen vuoden päästä ja selvisi, että edellä mainitut mielipiteet pysyivät lapsissa sitkeästi.

- Tiedämme, että tytöt, jotka voimakkaasti kiintyvät naissukupuolen stereotypioihin, eivät ole yhtä itsevarmoja omien taitojensa suhteen, esimerkiksi matematiikassa ja tiedeaineissa. He eivät halua sotkea itseään, joten he myös epätodennäköisemmin kokeilevat erilaisia asioita, tutkija Sarah Coyne kertoo.

Disneyn prinsessojen havaittiin vaikuttavan negatiivisesti myös tyttöjen kehonkuvaan.

- Prinsessat antavat ensimmäisen esimerkin ja altistumisen laihuusihanteelle, toteaa Coyne.

- Naisina saamme kokea tätä koko elämämme ajan. Se tosiaan alkaa jo kolmen ja neljän ensimmäisen ikävuoden aikana, kun Disneyn prinsessat tulevat tutuiksi tytöille, hän jatkaa.

Positiivinen vaikutus poikien kohdalla

Sukupuoli-identiteettiin liittyviä stereotypioita havaittiin molemmilla sukupuolilla, mutta mitä kehonkuvaan tulee, Disney-prinsessat näyttivät vaikuttavan poikiin positiivisesti. Tutkimuksen mukaan prinsessat tarjoavat tarpeellisen tasapainon mediassa vahvasti esillä oleville, erittäin maskuliinisille supersankareille, joita pojat yleensä kohtaavat.

Tutkimus osoittaa, että lasten prinsessojen ihaileminen ei ehkä ole täysin vaaratonta, vaikka vanhemmat usein niin ajattelevat. Coyne korostaa, että vanhempien tulisi kiinnittää huomiota siihen, millä tavalla he erityisesti tytöille puhuvat.

- Tällöin kehumme vähemmän älykkyyttä tai saavutuksia, vaikka juuri se olisi tärkeämpi viesti, jota meidän tulisi heille välittää, hän toteaa.

Lähteet: The Guardian ja nymag.com

Lue myös: Miksi monet Disney-piirrettyjen hahmoista ovat orpoja? Liikuttava syy paljastui

Kilpailut

Uusimmat