Kuva: AOP

Asiantuntija: Eropäätös on Ison-Britannian loppu! - Skotlanti haluaa itsenäistyä

24.06.2016 12:35 - Mikko Räsänen

Historioitsija Simon Schama ennustaa, että Iso-Britannia lakkaa olemasta sellaisena kuin olemme sen tunteneet.

Iso-Britannia tullee eroamaan EU:sta sen jälkeen, kun eroa kannattavat voittivat eilen järjestetyn kansanäänestyksen. Juuri kukaan ei vielä tiedä, mitä kaikkia seurauksia eropäätöksellä tulee Britannialle olemaan. Yhden synkimmistä ennustuksista teki brittimediassa suosittu historioitsija Simon Schama.

- Se on Britannian loppu. Asia on niin yksinkertainen, Schama sanoo CNN:lle

Iso-Britannia koostuu Englannista, Walesista, Skotlannista ja Pohjois-Irlannista. Englantilaiset äänestivät EU:sta eroamisen puolesta, Skotlanti ja Pohjois-Irlanti taas halusivat kuulua EU:hun. 

Schama näkeekin, että nyt syntynyt ristiriita tulee entisetään ruokkimaan Skotlannin ja Pohjois-Irlannin pyrkimyksiä itsenäistymiseen. Skotlannissa äänestettiin itsenäistymisestä jo 2014 ja silloin itsenäisyyden kannattajat hävisivät täpärästi. Uusi kansanäänestys saattaa olla lähempänä kuin Britit arvaavatkaan.

"Olemme sitä mieltä, että Skotlannin parlamentilla on oikeus päättää uudesta kansanäänestyksestä, jos on näyttöä siitä, että itsenäistyminen oli skotlantilaisten enemmistön mielestä toivottu vaihtoehto - tai jos olosuhteet muuttuvat merkittävästi vuoden 2014 äänestykseen nähden. Merkittävä muutos on se, jos meidät viedään pois EU:sta vastoin tahtoamme", Skotlantilaisen kansanpuolueen kertoi vaalien alla julkaisemassaan tiedotteessa.

Skotlantilainen Harry Potter -kirjailija J.K. Rowling otti jo aiheeseen kantaa ja ilmoitti Skotlannin aikovan itsenäistyä.

Pohjois-Irlannissa voi olla odotettavissa vastaavaa suuttumusta. EU:ssa Pohjois-Irlannin ja Irlannin raja on ollut olematon, ja ihmiset ovat ajelleet vapaasti rajan puolelta toiselle töihin ja tapaamaan ystäviä ja sukulaisia. Kun Britannia eroaa EU:sta, muttuukin tuo raja Britannian ja EU-alueen väliseksi rajaksi, joka tarkoittaa, että sinne tulee jälleen passintarkastukset ja tullimaksut.

Pohjois-Irlantilaisen Sinn Fein -puolueen puhemies Declan Kearney julkaisi jo lausunnon, jonka mukaan "englantilaiset äänestäjät raahasivat Pohjois-Irlannin pois EU:sta". 

"Englantilaisten äänet ovat kumonneet Pohjois-Irlannin demokraattisen tahdon, joka oli selkeällä enemmistöllä se, että pysymme EU:ssa. Britannian hallitus on siten menettänyt kaikki valtuudet edustaa Pohjois-Irlannin asukkaiden taloudellisia tai poliittisia etuja", Kearney kirjoittaa.  

Lähteet: CNN, Newsweek, Telegraph

Kilpailut

Uusimmat