Uusi tutkimus: Tässäkö on viimein syy seeprojen raidoille?

16.01.2015 21:02 -

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan seepran raidat viilentävät eläintä Afrikan paahtavassa helteessä. 

Tutkijat ovat pitkään pohtineet, miksi nimenomaan seeproilla on varsin uniikit musta-valkoraidat. Aiemmin asiaa selitetty muun muassa maastoutuimisella. Raitojen on uskottu myös vähentävän tsetsekärpäsiä seepran turkissa.

Raitojen uskotaan uuden tutkimuksen mukaan viilentävän eläintä. Kun eläimen valkoiset ja mustat raidat lämpenevät eri tahdissa, niiden uskotaan aiheuttavan pieniä viilentäviä ilmavirtoja seepran iholla.

Kalifornialaisyliopisto UCLAn juuri julkaistu tutkimus on kaikkien aikojen laajin seeprojen raitojen merkityksestä. Seeproja tutkittiin 16 eri alueella keski-Afrikasta eteläiseen Afrikkaan.

Tutkimuksessa havaittiin, että seeprojen selkäraidat korreloivat eniten lämpötilan kanssa. Raidat eivät tutkimuksen mukaan ole eläimellä pedoilta suojautumisen vuoksi. Koska seeprojen ruoansulatus on nopeampaa kuin muilla laiduntavilla eläimillä, niiden pitää viettää enemmän aikaa auringonpaisteessa. Siksi seeprat tarvitsevat myös tehokkaampia jäähdytysmenetelmiä. Tutkijat myös huomasivat väitteidensä pohjaksi, että eteläisillä, kylmemmillä alueilla elävien seeprojen raidat poikkeavat pohjoisemmassa, lämpimämmillä alueilla asustavien lajitovereidensa raidoista.   

Kaikki tutkijat eivät kuitenkaan ole yhtä mieltä siitä, aiheuttavatko värierot ilmavirtoja ja siten jäähdyttävät seeproja. Tutkijat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että seepran raidoilla on monia merkityksiä. Tutkimusryhmä jatkaa edelleen tutkimuksiaan.

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova, Foxnews) 

Kilpailut

Uusimmat