Novan Ile Jokinen avasi parjattuja radioiden soittolistoja: "On niissä hyviäkin puolia"

14.01.2015 14:30 -

Radio Novan Ile Jokinen käväisi Huomenta Suomessa Raakel Lignellin vieraana Elämäni ääniraita -osiossa. Haastattelussa Ile kertoi, millainen musiikki teki häneen vaikutuksen lapsena. Entä se aina parjattu musiikki radiossa?

<cms katsomo 426124 />

Ile Jokisen ensimmäinen työpaikka radiossa oli Radiomafia. Puhua sai melkeinpä mitä haluaa. Lisäksi juontaja valitsi lähetyksessä soineet kappaleet.

– Silloin sai itse valita musiikit. Piirrettiin levyihin pallot ja mitattiin introt. Loppuvaiheessa alkoi tulla jo Mafiassakin sillä tavalla, että musiikkipäällikkö sanoi: "Tässä on kolme biisiä, sijoita ne kahteen tuntiin mihin vaan". Se oli soittolistojen alku, Ile muistelee.

Radioiden soittolistat jakaa mielipiteitä

Ile Jokinen näkee soittolistoissa paljon hyvää, mutta hän myös tiedostaa niiden haasteet.

– Soittolistat helpottavat sillä tavoin elämää, ettei tarvitse miettiä musiikkia. Voin miettiä mitä puhun, vaikka ei se aina siltä kuulosta, Ile nauraa.

– Näin se vaan on. Musa vie julmetusti aikaa. Lisäksi voin tehdä vääriä valintoja. Nykyään kaikki tehdään tutkimuksen kautta, juontajakonkari selittää radioiden musiikkia.

– Väärällä valinnalla tarkoitan sitä, että kappale mikä on mun mielestä hyvä, niin sitä vastaan voi olla monta sataa tuhatta ihmistä, joiden mielestä kappale ei ole hyvä.

Eikö suppea musiikkilista ole sääli?

– Se on sääli. Meillä on vielä olemassa eräs yhtiö, jonka ei tarvitsisi seurata näitä listoja, Jokinen muistuttaa.



Tutkittu musiikki?

– Tuota kysytään, että mikä tutkimus? Eli tutkitaan, mikä musiikki puree, mikä ei. Täytyy ajatella, että on ihmisiä jotka kuuntelee 15 minuuttia radiota päivässä, joiden lisäksi sitten on niitä, jotka kuuntelevat radiota koko päivän ja kaikkea siltä väliltä. Kaikkien pitäisi saada kuulla ne hittibiisit, joista puhutaan. Siinä musiikkiosasto joutuu raapimaan päätään aikalailla. Esimerkiksi, miten ne kappaleet sijoitetaan.

Jokinen uskoo, ettei kukaan loppujen lopuksi kuuntelisi kanavaa, joka soittaisi aina eri biisejä.

– Sä et koskaan tietäisi, mitä sieltä tulee ja tuleeko sieltä hyvä kappale, Ile muistuttaa ja kertoo, että asiaa on tutkittu lukuisia kertoja.

– Nyt kun sä avaat radion, niin sä tiedät, että sieltä tulee 10–15 minuutin sisällä sellainen kappale, jonka mä haluan kuulla. On siinä hyvätkin puolet.


(Radio Nova, MTV)

Kilpailut

Uusimmat