Kuuset lentävät kodeista pois loppiaiseen mennessä – muista muutamat seikat

05.01.2015 12:11 -

Loppiainen merkitsee lukuisille suomalaisille joulun päättymistä. Edessä on koristeiden pakkaaminen ja entistä useimmille myös joulukuusen hävittäminen. Onkin hyvä muistaa, mitä kuusen kanssa tulee tehdä etenkin kaupungissa asuttaessa.

Tässä perusohjeet kuusen hävittämiseen:

Koristeiden poiston jälkeen kuusi leikataan. Neulasten varisemista lattialle voi estää laittamalla runko ja oksat kuljetuksen ajaksi paperisäkkiin tai muuhun kääreeseen. Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa tilassa kuusi on, sitä herkemmin neulaset karisevat. Hyvästä hoidosta huolimatta neulasten karisemisessa on luontaista puukohtaista vaihtelua, jota ei voida välttää. Biojäteastiaan kuusta ei saa laittaa pilkottunakaan.

Jäteasemat ottavat kuusia vastaan veloituksetta. Kun joulupuu kierrätetään viisaasti, sen matka päättyy hakkeeksi tai energiakäyttöön. Huomio! Muovisäkkiin tungettu kuusi on kaatopaikalle päätyvää sekajätettä. Jätä siis kuusi joko pussin ulkopuolelle tai pakkaa se maatuvaan kuusisäkkiin.



Suurista kiinteistöistä ja tiheiltä asuinalueilta joulukuuset kuljetetaan pois erilliskuormina loppiaisen jälkeen parin viikon aikana.

Joulukuuset kerätään niistä kiinteistöistä, jotka kuuluvat biojätteen keräyksen piiriin, pääsääntöisesti biojäteastioiden tyhjennysten yhteydessä. Muista kiinteistöistä kuuset kerätään sekajätetyhjennysten mukana. Yleensä joulukuusien keräyksestä ei peritä erillistä hintaa.  

Omakotiasujien kuuset päätyvät jätekuormien mukana joko biojätteeksi tai sekajätteeksi riippuen siitä, kerätäänkö talosta biojäte vai ei. Kuusen voi toki myös polttaa.

Kuvat: Shutterstock

(Radio Nova, Joulupuuseura, Wikipedia)

Kilpailut

Uusimmat