Sosiaalisen median sankarit vuonna 2014 #1: Kummipojalleen apua etsivä kantasolumies

01.01.2015 20:55 -

Radio Nova listaa vuoden 2014 sosiaalisen median sankaritarinat. Sarjan ensimmäisessä osassa kerromme miehestä, joka otti missiokseen löytää leukemiaa sairastavalle kummipojalleen kantasoluluovuttaja. 

Vuonna 2014 todelliseksi ilmiöksi nousivat arjen sankarien päivitykset teoistaan sosiaalisessa mediassa. Vaikka monet ovat kritisoineet sitä, pitääkö kaikista hyvistä teoista hehkuttaa sosiaalisessa mediassa, ovat kertomukset toimineet myös innoituksena muille tehdä hyvää. Hyviä tekoja kun koskaan ei maailmassa ole liikaa, eikö vain?

Yksi loppuvuoden sosiaalisen median apuunsa valjastanut oli Iikku Riepponen, jonka kummipoika sairastui leukemiaan. Riepponen perusti Facebookiin tapahtuman, jonka avulla kummipojalle voisi löytyä sopiva kantasoluluovuttaja.

Joulukuun loppuun mennessä tapahtumalla oli yli 10 100 osallistujaa. Uutisoimme Riepposen kampanjasta päivän tapahtuman perustamisen jälkeen, jolloin sille oli tullut alle vuorokaudessa yli tuhat osallistujaa. 

– Tilanne on vaikea, mutta ei mahdoton. Vielä ei kantasolurekisteristä ole löytynyt sopivaa luovuttajaa. Tiedän, uskon ja toivon, että jollain teistä, jotka lukevat tätä tekstiä, on sopiva luuydin pienelle ystävällemme, Riepponen kirjoittaa tapahtumassa.

Tapahtumasivuilla opastetaan ihmiset SPR:n veripalvelun nettisivuille, jota kautta voi täyttää soveltuvuustestin. Lomakkeen täytön jälkeen kotiin lähetetään välineet sylkinäytteen antamista varten ja näyte rekisteröidään kantasolurekisteriin. Kantasolurekisteriin voi liittyä perusterve 18–40-vuotias.

– Vaikka kantasolusi eivät olisi soveltuvia tämän kampanjan henkilölle, niin ne voi hyvin pelastaa jonkun toisen hädässä olevan, Riepponen muistuttaa.

Iltalehti kertoi, että liittymishakemuksia tuli SPR:lle yli 2 500 kappaletta Facebook-eventin avulla ennen kuin sivusto kaatui ylikuormituksen vuoksi. Ryntäyksen vuoksi SPR joutui myös tilaamaan kiireellisesti lisää uusille liittyjille lähetettäviä sylkinäytepakkauksia, jotka pääsivät ennen joulua loppumaan.

Tapahtumasivu löytyy Facebookista ja SPR:n Veripalvelun sivut löytyvät täältä

Äänestä, kuka mielestäsi on vuoden 2014 some-sankari! Äänestää voit torstaihin 8.1. asti. 

<cms poll somesakari />

Kuva: Kuvakaappaukset / Facebook

(Radio Nova, Facebook)

Kilpailut

Uusimmat