Turvakodit päivystävät myös jouluna – ovet auki ympäri vuorokauden

23.12.2014 20:10 -

Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten turvakodeista suurin osa päivystää ympäri vuorokauden ja auttaa perheväkivaltaa kokeneita myös joulupyhinä.

Turvakodeista korostetaan, että turvaan kannattaa hakeutua jo ennen kuin tilanne muuttuu väkivaltaiseksi. Turvakotiin voi tulla yksin tai lasten kanssa mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Turvakodeissa viettää vuosittain joulun yli 100 perheväkivallan uhria, joista vähintään puolet on pieniä lapsia. Vaikka jouluna tilanteet ja ongelmat voivat perheissä kärjistyä, turvakodeissa tämä ei näy välittömänä avuntarvitsijoiden kasvuna. Usein perheen yhteistä joulua pidetään niin tärkeänä, että kotona sinnitellään väkivallasta tai sen pelosta huolimatta. Väkivalta perheessä vaikuttaa kuitenkin aina myös lasten elämään, vaikka he eivät itse olisi suoraan väkivallan kohteena.

Ajoissa yhteyttä turvakotiin

Koskaan ei kannata jäädä odottamaan tilanteen kärjistymistä väkivaltaiseksi. Usein väkivalta olisi mahdollista estää, jos turvakotiin otettaisiin yhteyttä jo siinä vaiheessa, kun tilanne kotona tuntuu uhkaavalta ja ilmapiiri on kiristynyt. Uhkailu, liiallinen kontrollointi tai nimittely on jo vakava merkki siitä, että perhe tarvitsee apua. Töniminen, tukistaminen tai repiminenkin on väkivaltaa. Lapsi kokee väkivallan ilmapiirin pelkona ja turvattomuutena.

Läheiset huomaavat orastavan väkivallan ensimmäisinä

Usein perheen ulkopuolisista tilanteen huomaavat ensimmäisinä läheiset. Heillä voi olla merkittävä rooli siinä, että perhe saa ammattiapua ajoissa. Väkivallan puheeksi ottaminen ei ole aina helppoa. Aloittaa voi esimerkiksi kertomalla oman huolensa tai mitä on nähnyt ja kuullut. Jos läheinen kertoo väkivallasta, pysähdy kuuntelemaan. Puhuminen on osoitus luottamuksesta ja merkki halusta muuttaa tilannetta. Turvakotiin voi soittaa myös silloin, kun kokee tarvetta keskustella omasta, perheen tai läheisten turvallisuudesta. Yhteystiedot löytyvä muun muassa Nettiturvakodista; www.turvakoti.net.

Apua väkivallan kaikille osapuolille

Turvakodeissa ja niiden avopalveluissa tehtävällä työllä autetaan väkivallan kaikkia osapuolia. Väkivaltaa kokeneita tuetaan kriisivaiheessa ja väkivallasta selviytymisessä. Erityistä huomiota kiinnitetään väkivaltaa kokeneiden lasten auttamiseen. Lapsille tarjottu tuki on sekä korjaavaa että ennaltaehkäisevää työtä, jonka tavoitteena on katkaista sukupolvelta toiselle jatkuva väkivaltakierre. Turvakotien Jussi-työ sekä Lyömätön Linja Espoossa tarjoavat väkivallan tekijöille ammatillista apua väkivallan katkaisemiseksi ja sen ehkäisemiseksi.
Ensi- ja turvakotien liitto on valtakunnallinen lastensuojelujärjestö, joka tukee haavoittavissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä ehkäisee perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa. Liitto toimii 29 jäsenyhdistyksensä keskusjärjestönä. Turvakotien lisäksi jäsenyhdistykset ylläpitävät 11 ensikotia ja 6 päihdeongelmien hoitoon erikoistunutta ensikotia. Osa yhdistyksistä keskittyy avopalveluihin.

Kilpailut

Uusimmat