Joulushoppailijan paratiisi Los Angelesissa: Ostoskeskukset auki yötä päivää

23.12.2014 15:01 -

MTV:N kirjeenvaihtaja Tomi Hinkkanen kertoi Radio Novalle, että siinä missä Suomessa on jo löysätty kaasua joulushoppailujen suhteen, oli Los Angelesissa maanantaina vielä täysi "show" päällä.

Mitä pukinkonttiin sujahtaa ja miten joulukauppa on käynyt, kysyivät Konttorin Annika Metsäketo ja Sari Seppälä Tomi Hinkkaselta jouluaatonaattona tiistaina.

Hinkkanen kertoi, että lelut ja vaatteet tekevät kauppansa tänäkin vuonna, mutta eniten on kasvanut kotielektroniikan myynti, kuudella prosenttiyksiköllä viimevuotisesta.

– Etenkin kaikenlainen iholla kulkeva elektroniikka, kuten älykellot, syke- ja askelmittarit ovat ”in”. Myös lahjakortit sen kun kasvattavat suosiotaan. Keskiverto-shoppailija pistää niihin 140 euroa. Joulumyynti nytkähti käyntiin nihkeästi, mutta on kiihtynyt loppua kohti. Monet nimittäin panttaavat jouluostoksiaan viime hetkeen asti parhaiden alennusten toivossa. Näinä viimeisinä ostospäivinä suuret tavaratalot pitävät ovensa auki yötä päivää, kertoi Hinkkanen Konttorille.

Kuluttajien jouluostokset ovat usein käytetty mittari talouden seurannassa. Hinkkasen mukaan amerikkalaisten olosuhteet ovat otolliset rivakalle joulusesongille.

– USA:n työttömyys on laskenut viiteen prosenttiin ja bensan hinta painunut 50 eurosenttiin litralta. Inflaatiokin on pysähtynyt. Shoppailua hidastaa enää se, että palkat eivät ole nousseet. Keskivertoamerikkalainen pistää joululahjoihin tänä vuonna 640 euroa.

Shoppailukeitaat venyvät asiakkaiden tarpeisiin

Muodikas The Americana at Brand –ostari Glendalessa, josta oheiset kuvat on otettu, suorastaan pursui ihmisistä.

– Sisätiloihin rakennetut ostarit ovat ”out”. Americanassa käyskennellään ulkosalla, suuren suihkulähteen ympäröimällä aukiolla, joka näyttää ihan vanhan ajan amerikkalaisen pikkukaupungin keskustalta. Täällä ostamisesta on tehty elämys. Siihen kuuluu pistäytyminen lounaalla yhdessä ostarin monista ulkoravintoloista, kertoi Hinkkanen Radio Novalle.

– Tämänpäiväinen 25 asteen aurikoinen sää suosi shoppailijoita. Vanhemmat lapsineen jonottivat punaiseen joulupukin pajaan, jossa kersat pääsivät kuvaan pukin kanssa hintaan 20 euroa. Myös tontut ja puujaloilla kävelevät pellet viihdyttivät perheen pienimpiä. Moni aikuinen taas näpräsi vähän väliä kännykkäänsä, eri sovelluksilla kun voi tehdä hintavertailua kauppojen kesken. Liikkeellä oli paljon etenkin aasialaisia turisteja.

Sekä pehmeät että kovat paketit liikkuvat amerikkalaiskoteihin.

– Näin porukan kantavan paljon vaateliikkeiden, kuten H&M:n, Nordstromin ja GAP:in kasseja. Jälkimmäisessä kaupassa päällepantavaa sai jopa 60 prosentin alennuksella. Apple Store oli täynnä, samoin high tech –tuotteisiin erikoistunut Brookstone. Ihmisiä kiinnostivat blue-tooth –teknologiaan perustuvat laitteet, kuten langattomat kaiuttimet, vähäkaloristen ruoka-annosten suunnitteluun tarkoitetut vaa’at ja robotit, jotka liikkuvat käyttäjän adrenaliinitason mukaan.

Ei pelkkää törsäystä

Mutta miten käykään joulun perinteisen, lämpimän sanoman, kylmän kaupallisessa mylläkässä?

– Täällä sanotaan, että joulu on antamisen juhla. Usein unohtuu, kuinka paljon hyväntekeväisyyttä amerikkalaiset harjoittavat. Ja joulu on sen huippusesonki. Kirkot ja muut organisaatiot keräävät leluja, rahaa, ruokaa ja vaatteita kodittomille, köyhille ja vanhuksille. Suurin osa tästä työstä tapahtuu täysin vapaaehtoisvoimin. Esimerkkinä Sunset Stripin komediaklubi the Laugh Factory tarjoaa joulupäivänä ilmaisaterian ja komediashown pitkin päivää joka toinen tunti. Aiempina jouluina siellä on esiintynyt vähävaraisille nimiä kuten Arsenio Hall, Tom Arnold ja Paul Rodriguez. Ikävä kyllä, juuri joulunaikaan kaupungin eläinsuojissa joudutaan tilanpuutteen takia lopettamaan erityisen paljon hylättyjä kissoja ja koiria, pahoitteli Hinkkanen.

– Koetan itse pelastaa pitbullia nimeltä Scrappy, jota odottaa kuolemanhuomio, ellei koiraa adoptoida. Olen tämän kamppailun myötä tavannut hyviä ihmisiä, jotka todella välittävät ja yrittävät auttaa. Tietysti joulu on ennen kaikkea vuoden suurin kristillinen juhla ja amerikkalaisista 70 prosenttia on kristittyjä. Katolilaisilla on aattona keskiyön messunsa, mutta nykyään myös monet protestattiset kirkot tarjoavat aattoillan kynttiläjumalanpalveluksen. Ja amerikkalaiskodeissa juhla huipentuu joulupäivän aamuna lahjojen avaamiseen ja iltapäivällä kinkku- tai kalkkuna-ateriaan sukulaisten ja ystävien kera – Merry Christmas!

Kuvat: The Americana at Brand -ostoskeskus, Glendale, Tomi Hinkkanen

(Tomi Hinkkanen, Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat