Viina, sauna, metalli ja ujous – mitä ne maailmalla meistä oikein ajattelevat?

22.12.2014 14:53 -

Whenonearth-sivusto listasi 10 asiaa, jotka järkyttävät ensimmäistä kertaa maahamme saapuvia. Suomalaiset ovat jakaneet artikkelia runsain mitoin sosiaalisessa mediassa. Mikäänhän ei kansaamme kiinnosta niin paljon kuin se, mitä meistä maailmalla kirjoitetaan ja ajatellaan. 

Whenonearth.net-sivustolla julkaistu artikkeli “10 things about Finland that shock first-time visitors” on kerännyt parin päivän aikana kymmeniä suomalaiskommentteja ja korjauksia väitteistään. Juttu on kommenttien perusteella levinnyt lähinnä suomalaisten kesken sosiaalisessa mediassa, eikä ihme. Jostain syystä katajaista kansaamme kiinnostaa suunnattomasti, mitä meistä kirjoitetaan ja ajatellaan maailmalla. Mitä luulet, leviäisikö vastaavanlainen ”10 shokeeraavaa asiaa Ranskasta ensikertalaisille” -artikkeli esimerkiksi Ranskassa samalla lailla?

No, oli miten oli, tässä kuitenkin lyhyesti ne kymmenen asiaa, jotka ulkomaalaisia Suomessa ihmetyttää. Juttu alkaa johdannolla, jossa todetaan mielikuvan suomalaisista pitkätukkaisina, lumen päällä pimeässä metallimusiikkia soittavista suomalaisista todetaan olevan väärä.

1. Saunat

Sauna on artikkelin mukaan oleellinen osa suomalaisten jokapäiväistä arkea ja käytännössä jokaisesta suomalaiskodista sellainen löytyy. Miehet ja naiset menevät aina eri vuoroissa saunaan ja kaikki ovat alasti. Erityisesti tämä kohta on kirvoittanut suomalaisia kommentoimaan juttua. Kaikkihan nyt tietävät, että useinmiten perhe ja kaverit menevät sukupuolesta riippumatta saunaan yhdessä. 

2. Sauvakävely

Suomessa todennäköisesti törmää sauvakävelijöihin, eikä se ole naurun asia. Sauvakävelyn todetaan myös olevan yksi tehokkaimmista aerobisisista liikuntamuodoista.

3. Alkoholi

Suomalaiset tunnetaan kovina ryyppyihmisinä. Keskivertosuomalainen juo noin 10 litraa puhdasta alkoholia vuodessa, joten artikkelissa kehotetaan pitämään varansa, jos haastaa suomalaisen ryyppykisaan.

4. Vierailuetiketti

Suomalaisten luo ei saa lompsia ilman ennakkoon sopimista. Jutun mukaan ilman sopimista kannattaa varautua siihen, ettei kukaan avaa ovea tai tunnelma on todella vaivaantunut. Jos sopimus löytyy, paikan päälle pitää saapua ajoissa.

5. Keskustelut

Small talk ei istu suomalaiseen suuhun. Suomalaiset kuuntelevat mielellään ja keskeyttäminen on epäkohteliasta. Jokainen lausuttu sana on harkittu, eikä tyhjänjauhamista katsota hyvällä.

6. Kansallisylpeys

Suomalaiset arvostavat identiteettiään ja ovat huolissaan siitä, miten muut heidät näkevät. Suomalaiset ovat ylpeitä historiastaan ja urheilusaavutuksistaan. He ymmärtävät, ettei muualla maailmassa tunneta Suomea kovin hyvin.  Suomalaiset ovat suuresti mieilssään, jos turistit tietävät jotain suomalaissaavutuksia. Suomea ei kannata verrata Ruotsiin tai muihin naapurimaihin.

7. Juomaraha

Suomessa ei ole tapana jättää tippiä. Jos haluaa kiittää hyvästä palvelusta, voi ravintolalaskun summan pyöristää seuraavaan kymmenlukuun.

8. Metallimusiikki

Suomesta puhuttaessa ei sovi unohtaa metallimusiikkia. Bändeillä on artikkelin mukaan usein oma teemansa ja sanoitukset liittyvät usein suomalaiseen mytologiaan ja kansanperinteeseen.  

9. Ujous ja varautuneisuus

Suomalaiset vaikuttavat ujoilta ja varautuneilta, mutta termit eivät artikkelin mukaan parhaiten kuvaa suomalaisia. Suomalaiset ajattelevat tarkkaan, mitä sanovat. Ja se mitä sanotaan, myös pidetään. Hiljaisuus ei ole vaivaantuneisuutta, se vain tarkoittaa, ettei ole mitään tärkeää sanottavaa.

10. Kahvi

Suomalaiset rakastavat kahvia. Suomessa juodaan 12 kiloa kahvia henkilöä kohden. Vastaava luku Italiassa on vain 5,7 kiloa.  

Pitävätkö väitteet paikkansa? Kommentoi alle! 

Kuva: Shutterstock

(Whenonearth.net, Radio Nova) 

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat