Kirjeenvaihtajamme tupakoinnista Pariisissa: Leikkipuistot muistuttivat yökerhoja

08.12.2014 10:56 -

Ranskassa kuolee joka päivä 200 ihmistä tupakkaan. Nyt Pariisissa pyritään vähentämään lasten passiivista tupakointia kieltämällä polttamisen leikkipuistoissa. Novan kirjeenvaihtajan mukaan tunnelma leikkipuistoissa muistutti välillä 2000-luvun alun yökerhoa. 

Kolmessa pariisilaisessa leikkipuistossa ei saa enää polttaa. Kyse on Ranskan pääkaupungin kokeilusta, jolla pyritään vähentämään lasten passiivista tupakointia. Ranskassa lähes joka kolmas aikuinen polttaa ja luku on vain ollut kasvussa. Ranskassa leikkipuistossa tupakominen onkin ihan yleinen juttu.

– Kun itse muutin lasten kanssa tänne etelä-Ranskaan reilu vuosi sitten, olin äimistynyt, kuinka avoimesti vanhemmat tupruttelivat menemään liukumäen kupeessa. Tunnelma oli oikeasti välillä kuin 2000-luvun alun yökerhossa, Radio Novan kirjeenvaihtaja Minna Nyrhinen raportoi.

Journal de Dimanche -lehden julkaisema tutkimus osoitti, että itse asiassa kaikki pariisilaislapset ovat passiivisia tupakoitsijoita. Tutkimus tehtiin 38 lapsen hiusnäytteestä. Ranskassa on nyt herätty tupakan vaaroihin.

– Syyskuussa maan terveysministeri esitteli tekeillä olevan tupakkalain, jota luonnehditaan yhdeksi maailman tiukimmista. Ranskassa yksi kolmesta aikuisesta polttaa ja maassa kuolee joka päivä 200 ihmistä tupakkaan. Se on kaksikymmentä kertaa enemmän kuin liikenneonnettomuuksissa, Nyrhinen huomauttaa.  

Tekeillä oleva laki tulisi voimaan 2016 ja muuttaisi esimerkiksi tupakka-askit neutraaleiksi, eli mitään tupakkafirmojen nimiä ei enää niissä saisi näkyä. Lisäksi askeihin tulisi varoituksia ja kuvia tupakoitsijoiden sairaista sisäelimistä, kuten Australiassa on jo tehty.

– Muut keinot eivät tunnu tepsivän. Esimerkiksi tupakka-askin hinnannostoa on täällä jo kokeiltu. Aski maksaa Ranskassa jo seitsemän euroa, siinä missä se Suomessa maksaa noin viisi ja puoli euroa. Hinnasta huolimatta ranskalaisten tupakoitsijoiden määrä on viime vuosina vain jatkanut kasvamistaan.

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova) 

Kilpailut

Uusimmat