Tukholman Södermalm on second hand -shoppailijan paratiisi

04.12.2014 09:07 -

Länsinaapurimme pääkaupungin “Punavuori”, katu-uskottavan trendikäs Södermalm on pullollaan käytettyjen vaatteiden putiikkeja. Alueen kirpparit ovat tyylikkäitä, laadukkaita ja kieltämättä myös tyyriitä. 

Tukholman Södermalmin alue on on näppärästi Viking Linen terminaalin ja Slussenin välissä. Päivän aikana turisti ehtii koluta alueen kymmenisen kirpparia hyvin ja piipahtaa murkinoimassa jossakin vilkkaan alueen lukuisista laadukkaista ruokapaikoista. Alueen parhaat second hand - ja vintageliikkeet löytyvät kivenheiton päässä toisistaan ja alueella on selkeän ruutukaavasuunnittelun ansiosta helppo suunnistaa.

Kierroksemme koostui lähes kymmenestä erilaisesta liikkeestä, joista poimimme kolme suosikkiamme. Södermalmille kävelee Viking Linen terminaalilta Folkungagatania pitkin noin vartissa. Alueen keskelle pääsee näppärästi myös metrolla (Medborgarplatsen).

Beyond Retro - Åsögatan 144

Aloitimme kierroksemme yhdestä suurimmasta Ruotsissa toimivasta second hand -vaateketjusta Beyond Retrosta. Heti ovesta sisään astuttua tajuaa, että naapurimaamme kirpparikulttuuri poikkeaa melkoisesti kotimaisista uffeista ja pelastusarmeijoista. Valikoima on hämmästyttävä. Valtavan suuresta kaupasta löytyy omat rekkinsä muun muassa hassunhauskoille jouluisille villapaidoille, farkkuhaalareille ja tietysti 70-luvun kukkamekoille. Omat osastot luonnollisesti löytyy myös turbaanipäähineille, merimieshuiveille ja tyllihameille. Hintataso on vintageliikkeelle tyypillinen, takki irtoaa noin 30 eurolla, mekko parilla kympillä.

Ensimmäinen Beyond Retro -liike avattiin Lontooseen vuonna 2002. Myöhemmin ketju levisi Englannista Ruotsiin ja Södermalmin liike perustettin vuonna 2005. Jättiketjulla on myös oma kierrätysmateriaalista valmistettu vaatemallisto ja verkkokauppa.

Pop Stockholm -Skånegatan 73

Beyond Retroa huomattavasti pienempi ja sympaattisempi liike on pullollaan ihania mekkoja, asusteita, miesten vaatteita ja erityisesti vanhoja hattuja. Liikkeen merimieshattuvalikoimasta annamme erityispisteet. Kassan takana hyörivä Saga Ekman kertoo perustaneensa putiikin kaksi vuotta sitten ystävänsä kanssa. Liikkeen suunnitelmissa on oman malliston laajentaminen tulevaisuudessa. Popissa myydään vanhan tavaran lisäksi myös uusia ja niin sanottuja repro-vaatteita, jotka ovat tehty vanhojen kaavojen mukaan. Tässä putiikissa mekot maksoivat 25 eurosta ylöspäin.

Retro Etc. - Folkkungagatan 65

Pieni putiikki on keskittynyt enimmäkseen käyttöesineisiin, koruihin ja koristeisiin. Vaatepuolta ei niinkään ole tarjolla. Liikkeen erikoisuus on sen omistaja Karin Carlbarckin mukaan lampunvarjostimet, jotka on valmistettu vintagekankaista. Kaupan valikoimasta noin puolet on uutta, puolet vanhaa.

Muita alueen second hand -liikkeitä: Emmaus (erinomainen talvitakkivalikoima!) aivan Slussenin vieressä osoitteessa Peter Myndes Backe 8 ja Uffia pitkälti muistuttava Myrorna Götgatan 79:ssa. Omaa tuotantoa myy Milda Matilda Folkungagatan 68. Kattavan tietopaketin alueen second hand -myymälöistä löytyy Vintagekartanista.

Kuvat: Maria Rautio 

(Radio Nova) 

Kilpailut

Uusimmat