Jarrutus, väistö, pysähdys ja ensiapu: Ammattina Sankari -palkinto Raaheen

24.11.2014 16:42 -

Vuonna 2011 Suomessa lanseerattu Ammattina Sankari -kampanja etsii ja palkitsee vuosittain ansioituneita raskaan liikenteen ammattikuljettajia. Tänä vuonna raahelaiskuljettajan neuvokkaat toimet toivat voiton kotiin.

Tavoitteena on löytää laajasta ammattilaisten joukosta niitä yksilöitä, jotka ovat toimineet liikenteessä Sankarin tavoin.

Torstaina 20. marraskuuta palkittiin historian neljäs Sankarikuljettaja, raahelainen Mika Käsmä.

Käsmä oli 22.9.2014 kuorma-autoa ajaessaan huomannut vastaantulevassa liikenteessä henkilöauton, joka oli ajautumassa vastaantulevien kaistalle. Käsmä suoritti ammattitaitoa vaativan jarrutuksen ja väistöliikkeen, jonka ansiosta kohtalokkaalta yhteentörmäykseltä vältyttiin. Henkilöauto suistui ojaan, Mika Käsmä pysähtyi ja riensi katsomaan mitä henkilöautonkuljettajalle oli tapahtunut.

Henkilöautonkuljettaja oli noin 60-vuotias mieshenkilö, joka oli saanut sairauskohtauksen. Mika Käsmä soitti hätänumeroon ja toimi hälytyskeskuksesta saamiensa ohjeiden mukaan. Käsmä sai pidettyä kuljettajan tajuissaan ja hänen hengitystiensä auki aina  ambulanssin tuloon asti.

Käsmän esimerkillisen toiminnan ansiosta kuljettaja pelastui. Mika Käsmä oli juuri ennen tapahtumaa päivittänyt omia ensiaputaitojaan kuorma-autonkuljettajien ammattipätevyyskoulutuksessa.

Käsmä palkittiin Helsingissä torstaina 20.11. järjestetyssä Ammattina Sankari -palkintogaalassa 5000 euron sekillä. Palkintosummasta puolet Käsmä lahjoitti Raahen ensi- ja turvakodille. Palkinnon luovutti tilaisuuden juhlapuhuja eli kansanedustaja, Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Kalle Jokinen.

Ammattina Sankari- kampanja on neljän vuoden aikana lahjoittanut eri hyväntekeväisyyskohteisiin yhteensä 24 857 euroa.

Kuvat: Shutterstock, Kimmo Levonen

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat