Taiturimainen Zenger: Hyväksi beatboxaajaksi ei synnytä, vaan opitaan

18.11.2014 14:01 -

Hiphopin imussa kehittynyt beatboxaus on löytänyt tiensä köyhästä Bronxista Porin Pop & Jazz Konservatorion oppiaineeksi. Konttorin viikon vieras kertoi, millaisista lähtökohdista huipulle voi tähdätä.

New Yorkin Etelä-Bronxissa 1980-luvulla syntyneessä hiphopin alalajissa ääntä muodostetaan ilman soittimia, asettamalla kädet suun eteen kaikupohjaa antamaan. Taitavimmat saavat äänen kuulostamaan kaikkea muuta kuin ihmisestä kuuluvalta.


Suomen kuuluisin beatboxaaja Felix Zenger on Konttorin viikon vieras. Hän kertoi Annika Metsäkedolle ja Sari Seppälälle, että 2000-luvulla laajemman yleisön tietoisuuteen levinnyt laji alkaa saada arvostusta jo Suomessakin virallisillakin tahoilla. Porilaisen maineikkaan Pop & Jazz Konservatorion opinnot alkoivat nuorukaisella perinteisen pianon parissa, mutta mies valmistuikin beatboxaus pääaineenaan.

– Olin jo siinä tehnyt niin paljon hommia beatboxaamisen parissa, että olin varmaan siinä vaiheessa jo todistanut, että sitä pystyy muusikkona tekemään työkseen.

Unohtamalla oppii

Opintoja piti kyllä rukata uuteen uskoon laulu- ja rumputuntien avulla soveltaen ja niin uudesta asiasta oli kysymys, että konservatoriossa ei ollut beatboxaamiseen erikoistunutta opettajaa. Zengeristä sen sijaan on sukeutunut modernin äänenmuodostuksen opettaja.

– Mä olen antanut itse paljon yksityistunteja ja vetänyt workshoppeja, ja mulla on Sibelius-Aketemian kautta yksi oppilas. Beatboxaamista on kiva opettaa ja se on selkesäti opetettavissa. Moni luulee, että se on joku taito, mikä syntymästä asti osataan, kertoi Zenger Konttorin Annikalle ja Sarille.

– Itse en osannyt edes viheltää ennen kuin aloin beatboxata ja mulla on astma, että eivät ne lähtökohdat ihan timanttiste olleet, hymyli Zenger.

Suomen taitavimmaksi beatboxaajaksi tituleerattu Zenger on esiintynyt muun maussa Kari Tapion viimeiseksi jääneellä kappaleella Pitkät päivät täällä, jonka myös sävelsi ja johon Matti "Asa" Salo teki sanoitukset. Hän on saanut tunnustusta myös ulkomaalaisilta artisteilta kuten N.E.R.D:in Pharrell Williamsilta.

– Beatboxaus on aika helppoa oppia, mutta se on aika erilainen tapa käyttää ääntä. Mutta jos osaa unohtaa kaiken minkä tietää "normaalista äänenkäytöstä" kuten puhumisesta, se on helpompaa.

Kuuntele, miten Felix opettaa Annikaa ja Sari beatboxaamaan ja kokeile itse!

Lisää aiheesta:

Felix Zenger treenaa Konttorin kottaraisista "biitboksaajia"

Keskiviikkona 19. marraskuuta Zenger opettaa Saria ja Annikaa beatboxaamaan. Torstaina 20. marraskuuta uppoudutaan impron maailmaan.

Radio Novan Konttori maanantaista torstaihin klo 10-14.

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat