Konttorissa puhuttiin kosketuksesta: Tavat periytyvät vauvasta vaariin

11.08.2014 17:19 -

Kulttuuriantropologi Taina Kinnunen keskusteli maanantaina Konttorin Sari Seppälän ja Annika Metsäkedon kanssa kosketuksen merkityksestä.

Kinnunen on tutkinut kosketuskulttuuria ja kirjoittanut aiheesta jopa kirjankin. Sitä tehdessään hän luki tavallisten suomalaisten "kosketuselämäkertoja" ja järkyttyi ymmärtäessään, miten kosketusköyhässä kulttuurissa suomalaiset ovat kasvaneet.

– Kosketus on ihmiselle perimmäinen tapa liittää yksilöt toisiinsa. Se on kaikille kädellisille alkuperäisin tapa muodostaa yhteisöjä ja vahvistaa tunnesiteitä, vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Näin sen pitäisi ihmisilläkin olla, mutta kun meillä on erilaisia kulttuurisia tapoja, ei läheisyyden osoittaminen kosketuksen kautta ole itsestäänselvää, kertoi Kinnunen.

Suomessa on omaksuttu koskettamista välttelevä kulttuuri.

– Ihminen on sellainen olento, että kun jokin tapa alkaa syystä tai toisesta yleistyä, sitä aletaan toistaa sen toistamisen takia. Esimerkiksi Suomessa on omaksuttu  kosketsta välttelevä kulttuuri ja totta kai siihen on vaikeuttaneet muun muassa erilaiset kasvatusopit. Esimerkiksi vauvaa on kannustettu ottamaan mahdollisimman vähän syliin, ja kosketuksen ja tunnekulttuurin malli toistuu aikuisuudessa, tiedostomattakain, Sitä mitä on lapena opittu toistetaan aikuisena. Ajatellaan, että se on jotenkin luonnollista, kertoi Vahvat yksin, heikot sylityksin -kirjan viime vuonna julkaissut Kinnarinen.

Kulttuuriantropologi kertoi myös siitä, millaiset jäljet sotavuodet ja nälkävuodet ovat jättäneet perhe-elämän malleihin Suomessa. Kuuntele haastattelu!

Tarvitset Flash Player 10:n tai HTML 5 yhteensopivan selaimen kuunnellaksesi tämän ääniklipin.

//

Aiheesta jatketaan päivittäin Konttorissa torstaihin 14. elokuuta saakka aina puoli yhden jälkeen iltapäivällä.

Annika Metsäkedon ja Sari Seppälän Konttori Radio Novan taajuudella ma-to klo 10-14. 

(Radio Nova)

Kuva: Shutterstock

 

 

Kilpailut

Uusimmat