Muistilista peräkärryn kanssa ajaville: Raskas kuorma ja vauhti ovat kohtalokas yhdistelmä

24.06.2014 13:30 -

Peräkärryllä saa kätevästi kuljetettua tavaraa vaikkapa mökille. Liikenneturva muistuttaa kärryn kanssa autoilevia kahdeksankympin nopeusrajoituksesta. Kuormaa vedettäessä korostuvat myös muun liikenteen seuraaminen ja ennakoiva ajotapa.

Ennakointi korostuu paitsi kärryn kanssa ajettaessa myös matkaan valmistautuessa. Kuljetettavat tarvikkeet on hyvä käydä läpi ja miettiä kuinka isosta määrästä on kyse ja kuinka paljon ne painavat. Jos lista paisuu, kannattaa kuormauksessa kuitenkin säilyttää tolkku ja jakaa tavara vaikka kahteen eri kyytiin. 

Peräkärryn kuormaus aloitetaan edestä niin, että painopiste säilyy mahdollisimman alhaalla ja keskellä. Painavimmat tavarat laitetaan akselin päälle ja lopuksi kuorma sidotaan kunnolla kiinni.

- Takapainoisuuden voi testata helposti irrottamalla peräkärry vetokoukusta ja pitämällä aisasta käsin kiinni. Jos aisa nousee ylöspäin ja kärry lähtee kippaamaan taaksepäin, takana on liikaa painoa ja kuorma on lastattava uudelleen, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen vinkkaa.

Väärin kuormattu kärry tekee yhdistelmästä hankalan ajettavan ja pienikin vauhdinnousu tai äkillinen liike voi saada kärryn heittelehtimään ja vetoauton hallinnan katoamaan.

- Raskas kuorma ja vauhti ovat kohtalokas yhdistelmä. Tyhjänäkin peräkärry on kuin kahdeksankympin lätkä, myös moottoritiellä, Karvonen muistuttaa.

Ennakoimalla vältät vaaratilanteita

- Peräkärryä vetävän on tärkeää havainnoida muuta liikennettä. Kuorman kanssa äkkinäiset liikkeet tai jarrutukset ovat aina vaaratilanteita. Hyvissä ajoin tapahtuva havainnointi antaa pelivaraa toimia, Karvonen toteaa.

Edessäpäin kulkevan liikenteen ohella myös taustapeiliin kannattaa silloin tällöin vilkaista. Satasen tiellä voi kahdeksaakymppiä kulkevan yhdistelmän perään karttua jonoa. Aina silloin tällöin voi takana olevan jonon päästää ohitse kurvaamalla levähdyspaikalle tai pitämällä vaikka taukoa huoltoasemalla.

Kilpailut

Uusimmat