Toimi juhannuskokon kanssa turvallisesti - polttaja on vastuussa vahingoista

17.06.2014 22:50 -

Pelastuslaitos ei myönnä lupia juhannustulien polttamiseen, eikä ota vastaan ilmoituksia juhannuskokon polttamisesta. Kokon polttaja on vastuussa mahdollisesti aiheutuvista vahingoista.

Taajama-alueella avotulen teko on yleensä kokonaan kielletty. Haja-asutusalueella juhannuskokkoa voi polttaa omalla maalla tai maanomistajan luvalla silloin, kun metsä- tai ruohikkopalovaroitus ei ole voimassa, paikka on soveltuva kokon polttoon ja kun kokon poltto ei häiritse naapureita. Tulta on vartioitava kokon sytyttämisestä sammuttamiseen asti. Suuren kokon polttopaikalla tulee olla sammutusauto henkilöstöineen.

Polta kokossa vain puuta

Kokkoa tulee polttaa palamattomassa paikassa, kuten hiekalla, kalliolla tai veteen rakennetulla lautalla. Kokon polttajan on pidettävä huolta siitä, ettei lähettyvillä ole metsää, rakennuksia tai syttyvää maastoa. Juhannuskokko ei ole roskanuotio.

Varaudu sammutukseen

Pidä runsaasti vettä esimerkiksi ämpäreissä kokon lähettyvillä. Palojätteet tulee sammuttaa aina vedellä, sillä tuhka saattaa pysyä kuumana jopa vuorokausia. On hyvä huolehtia myös kokon ympäristöstä. Ravinnepitoinen tuhka rehevöittää vesistöjä ja iso avotuli voi häiritä vesilintujen pesintää.

Pelastusviranomainen voi kieltää avotulen teon tai muun tulipalon vaaraa aiheuttavan toiminnan määräajaksi.



Näin poltat kokkoa turvallisesti

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana juhannuskokon ja muiden avotulien tekeminen on kiellettyä. Juhannuskokkoa ja muita avotulia ei saa sytyttää ilman maanomistajan lupaa. Kokon paikka on valittava siten, ettei siitä aiheudu palon leviämisvaaraa joko maastoon tai rakennuksiin. Kokko on rakennettava palamattomalle alustalle. Syttyvä kasvillisuus poistetaan sekä kokon alta että riittävän laajalta alueelta sen ympäriltä. Tuulen suunta ja voimakkuus on huomioitava ennen kokon sytyttämistä. Sammutusvälineitä on varattava riittävästi tulen sammuttamista varten. Tulta ja ympäristöä on valvottava koko palamisajan. Palojätteet on lopuksi sammutettava vedellä.

Kilpailut

Uusimmat