Kamala -näyttely Lasipalatsissa – kuka tahansa voi olla tekemässä taidetta!

23.02.2014 09:50 -

KAMALA-näyttely on kokeellinen näyttely, joka rakentuu tavallisten ihmisten kamalista esineistä. Voiko kamala olla taidetta?

AI KAMALA – kamalan erikoinen näyttely Lasipalatsissa!

KAMALA-näyttely on kokeellinen näyttely, joka rakentuu tavallisten ihmisten kamalista esineistä. Voiko kamala olla taidetta?

Jos tavalliset taidegalleriat ja maalausten tuijottelu alkaa käydä tylsäksi, KAMALA-näyttely voi olla piristysruiske kulttuurin harrastamiseen. Tivo Pop Up Storen, tuon pienen 20 neliön tilan, seinät on vuorattu mitä merkillisimmillä esineillä ja asioilla, teksteillä ja piirroksilla. Suomen valokuvataiteen museon nuorten ryhmä PHOTOFUSS ja Kiasman Kultut lähtivät toteuttamaan jotain uutta: he haluavat selvittää, saako ihmisille turhista asioista tehtyä taidetta.

Näyttelyn idea on yksinkertainen: kuka tahansa voi viedä mielestään kamalan esineen näyttelytilaan, jossa tavara löytää paikkansa huoneen valkoisilta seiniltä. Kukin vierailija saa myös lisätä seinille tekstiä, piirroksia tai mitä tahansa; näyttelyn yhtenä tavoitteena on, ettei seiniltä löydy ainoata valkoista kohtaa.

Seiniä tuijotellessa alkaa miettiä tavaran tarinaa; kuka sen on tuonut ja miksi? Osa esineentuojista kertoo tavaralleen tarinan, osa haluaa vain päästä turhakkeistaan nopeasti eroon.

- Olin noin kaksi viikkoa sitten Kalliossa. Taksi ajoi jalkani päältä ja toinen Converseni halkesi kahtia ja toisesta löytyy edelleen veriroiskeita. Nyt on jalka paketissa ja Converset näytillä täällä ikkunan vieressä, PHOTOFUSS-ryhmän Konsta Kettunen kertoo nauraen.



Tavaroita on tuotu sekä yksi kerrallaan että täydessä muovipussissa, ja seiniä koristaa ainakin sata erilaista esinettä. Seinillä keikkuu muun muassa rintaliivejä, pinkki peruukki, vitamiinipurkkeja, leluja ja Kettu-karkkeja.

- Ensin ajattelimme kirjoittaa listan kaikista tuoduista esineistä yhdelle verholle, mutta sitten huomasimme, että on hauskempaa, että ihmiset saavat itse kirjoittaa jotain tavaraan liittyvää seinille, Iiris Heikka sanoo osoittaen seinällä roikkuvaa sälekaihdinta. 



Kävijämäärätavoitetta ei ole, mutta näyttely on otettu hyvin vastaan. Avajaispäivänä tilan neliöt eivät riittäneet kaikille kiinnostuneille ja kävijöitä riittää iltaan saakka. Näyttelyyn voi viedä kamalia esineitä lauantaihin (22.2) asti. Se, mitä tavaroille tapahtuu lauantain jälkeen, ei ole vielä tiedossa. Se kuitenkin tiedetään, että sunnuntaina järjestäjäporukalle on tiedossa maalausurakka; värikkäiksi koristetut seinät on saatava jälleen puhtaan valkoisiksi.

Näyttelyyn voi käydä tutustumassa lauantai-iltaan (22.2) saakka Lasipalatsissa.

(Radio Nova)



Kilpailut

Uusimmat