Ilotulitteet myyntiin kauppoihin - muista nämä asiat

27.12.2013 10:25 -

Ilotulitteiden myynti on alkanut Suomessa. Ilotulitteita saa myydä uudenvuoden aattoiltaan saakka.

Vaikka myynti alkaa heti joulun jälkeen, ilotulitteita saa käyttää vasta uudenvuoden aattoiltana kello 18 alkaen. Niiden ampuminen on lopetettava samana yönä kello 2.00 mennessä.

Vuosittain ilotulitteista aiheutuu vakavia silmävahinkoja, jotka voitaisiin välttää suojalaseja käyttämällä.



1. Tulitteiden luovuttaminen

Ilotulitteita saa nykyisen lainsäädännön myötä luovuttaa vain 18 vuotta täyttäneille. Aiemmin markkinoilla olleita, 12 vuotta täyttäneille sallittuja tulitteita ei enää ole olemassa. Ilotulitteita ei saa luovuttaa päihtyneille.

Kuluttaja voi laillisesti käyttää vain Turvallisuus- ja kemikaaliviraston, Tukesin, yleiseen kauppaan hyväksymiä ilotulitteita. Ilotulitteiden modifiointi on paitsi iso turvallisuusriski, myös rikos.

2. Ennen käyttöä

Tutustu ilotulitteiden käyttöohjeisiin huolellisesti ja noudata niitä. Ilotulitteissa on oltava suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet.

Säilytä tulitteesi kuivassa ja viileässä paikassa, alaikäisiltä ulottuvilta lukitussa tilassa. Kuluttaja saa säilyttää asuinhuoneistossaan yhteensä nettona korkeintaan 5 kilogrammaa pyromassaa.

Älä koskaan ammu viallisia tulitteita, vaan palauta ne myyntipaikkaan.

3. Tulitteiden käyttöaika ja -paikka

Ilotulitteita saa ampua aattoiltana kello 18 lähtien ja aina yökahteen saakka. Tulitteita ei saa käyttää muulloin ilman paloviranomaisen myöntämää lupaa. Älä ammu tulitteita ennen sallittua käyttöaikaa!

Ilotulitteiden käytölle on asetettu paloviranomaisten toimesta paikkakuntakohtaisia rajoituksia, joista on hyvä ottaa selvää ennen käyttöä. Erityisesti kaupunkien keskustat ovat yleensä kiellettyjä alueita.

Valitse ammuntapaikka niin, että etäisyys rakennuksiin on riittävä ja suuntaa tulitteet poispäin niistä. Varmista, että tulitteiden maahan putoavat osat eivät vahingoita ympäristöä.

Noudata riittävää turvaetäisyyttä erityisesti yleisöösi ja muihin ihmisiin. Huomioi, että erityisesti suuremmat ilotulitteet ovat muutenkin yleensä näyttävämpiä kauempaa katsottuna.

4. Ammuttaessa

Uuden lainsäädännön myötä suojalasit ovat pakolliset ampujalle. On erittäin suositeltavaa varustaa myös yleisö suojalaseilla. Lapsille voi hankkia myös kuulosuojaimet.

Tue kaikki tulitteet hyvin lumella, hiekalla, tiilillä tai käyttäen erillistä telinettä. Kaatunut ilotulite on vaarallinen lähtiessään yleisöä kohti. Varmista, että raketit pääsevät liikkumaan telineessä hieman pystysyynnassa. Liian tiukkaan hankeen työnnetty raketti ei välttämättä jaksa nousta ilmaan, vaan räjähtää maassa.

Käytä sytyttämiseen mieluiten sytytyspuikkoa, jolla tulite syttyy helposti ja varmasti. Sytytys on tehtävä käsin liekin tuottavalla välineellä. Sytytä tulite suoralla kädellä hieman kyykistyen niin, että et ole ilotulitteen lentoradalla. Poistu ripeästi riittävän etäisyyden päähän.

Jos tuote jää vialliseksi, odota riittävän pitkään, ennen kuin menet sen luokse. Viallinen tulite voi toimia vielä minuuttien päästä sytyttämisestä. Tee viallinen tuote vaarattomaksi pitämällä sitä esimerkiksi vesiämpärissä.

5. Ammunnan jälkeen

Huolehdi ympäristösi ja kerää roskat ammuntapaikalta viimeistään aamulla. Tulitteiden pahvit voi laittaa kuivajätteen sekaan.

Lähde: Ilotulite.net

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova, MTV, STT)

Kilpailut

Uusimmat