Konttorin pikkujoulu kirvoitti neuvoja onnistuneeseen riisipuuroon

22.12.2013 10:07 -

Itsenäisyyspäivän alla Radio Novassa vietettiin Konttorin pikkujouluja. Vaikka studiossa nähtiin paidattomia Hunkseja ja Lauri Tähkäkin, malttoivat Sari Seppälä ja Annika Metsäketo puhua myös riisipuurosta – ja siitä, miten se saattaa palaa pohjaan.

Kuuntelijat innostuivat riisipuuroaiheesta ja antoivat tekstiviestein ja Novan kotisivujen kautta lukuisia vinkkejä joulupöydän perinneherkun pelastamiseen. Kottaraisten mainitsemaa käden väsymistä ja palaneen käryä ei tarvitse pelätä, jos noudattaa muutamaa perussääntä, tiesivät kuuntelijat kertoa.

"Moikka kottaraiset, puhuitte juuri riisipuuron keittämisestä ja oli ihan pakko laittaa kommettia.. Mä teen sen kerroskattilassa eikä ole yhtään vaikeaa! Alemmassa kattilassa kiehuva vesi ja ylempään mitataan maito ja riisit. Sekoittelen n. vartin välein ja jossain vaiheessa lisään suolaa.

Toinen on riisiuunipuuro: Voideltuun uunivuokaan mitataan maito, riisi ja suola. Uuniin n. 175 astetta tunnin verran. Ihan en tiedä aikoja enkä asteita, koska olen tehnyt leivinuunissa ja silloin olen tehnyt sen jälkilämmössä yön yli. Puurosta tulee tottakai erilaista, keittääkö sen vai tekee uunissa, mutta molemmat maistuu! Hyvää ja stressitöntä joulunalusaikaa kaikille :)", viestitti Anne.

Anja tekee puuronsa modernisti mikroaaltouunissa, mutta siinäkin saa olla tarkkana. "Itse teen riisipuuron aina mikrossa: Iso mikronkestävä kulho, 2 dl riisiä, 2 dl vettä ja 1 l maitoa.
Aluksi 5 min täysillä, hämmennetään, sitten 30 min haudutusteholla jne.  Aikaa lisätään 5- 15 min kerrallaan ,välillä täydellä teholla ja välillä haudutusteholla, kunnes puuro valmista, lisätään suola. Tosin olen onnistunut kerran polttamaan mikropuuronkin pohjaan, eli niin kätevä emäntä täällä ;)"

Pirjokin tekee puuronsa kellon kanssa. "Vanhaa tietoa teillä riisipuurosta! Keitetään 15 minuuttia hämmentäen. Siirretään pois liedeltä. Annetaan hautua n. 1 h. Takaisin liedelle ja kuumennus = valmist a! Eikä pala pohjaan eikä väsy käsi :))"

Punainen "kokomaito" tuli esiin usemmassakin viestissä, myös nimimerkki tuulalla. "Kokeilkaa ihmeessä riisipuuron keittämistä: vie aikaa, mutta on sen arvoista. Älkääkä missään nimessä keittäkö sitä rasvattomaan maitoon - pitää olla sitä niin kutsuttua punaista... nam! Lapsetkin tykkäävät!"

Poliisin lehmä kertoi riisipuuron valmistuvan suorastaan itsekseen. "Riisit, maito ja suola uuniin 2-3 tunniksi ja takaisin nukkumaan."

Jos riisipuuroa jää yli, tarkka muori tekee siitä vielä muuta maistuvaa, vinkkasi Lissu. "Riisipuurosta tulee maukkaita lettuja! Ei kun kananmunaa ja vehnäjauhoa sekaan ja jonkun ajan päästä paistamaan."

Ninakin uskoo uusiokäyttöön. "Kokeilkaapa keittää vesihauteessa riisipuuro punaiseen maitoon. Nam. Ja vielä kun siihen lisää hippusen oikeaa vaniljaa, niin nam nam. Keitän yleensä isomman erän ja siitä jää sitten jälkiruuaksi seuraavaankin päivään esim. mehukeiton kanssa. Vähän vaatii ranneliikettä mutta siinäpä tulee keittiö raivattua toisella kädellä :-)"

Anonyymi Oulusta pääsee tänä jouluna helpoimmalla. "Minä saan nopean riisipuuron. Ostan Haaparannassa käydessäni riisipuuroa sellaisessa pötkössä kuin on esim hernekeittoa. Helppoa ja ihan hyvää. Näin Oulussa."

Novan kuuntelijoiden vinkit voi tiivitsää kolmeen sanaan: Varaa tarpeeksi aikaa, karta ilman muuta kevyttuotteita ja nauti valmis riisipuuro läheisten ja ystävien kanssa.

(Radio Nova) 


Kilpailut

Uusimmat