Dave Lindholm ylistää suomalaisräppäreitä: ”Sanojen hallinta on kova juttu”

25.11.2013 13:10 -

Juuri uuden Ken elää, ken näkee. Ken B –albumin julkaissut Dave Lindholm on kiistatta yksi keskeisimmistä suomalaiseen populaarimusiikin sanoittamiseen vaikuttaneista lauluntekijöistä. Yli 50 albumia julkaissut mies on varsin innoissaan tämän päivän nuoren polven tekstintekijöistä.

Ensimmäisen sooloalbuminsa Iso ”Kynä” Lindholm vuonna 1971 julkaissut Dave Lindholm on ollut mukana muovaamassa suomalaista rock-lyriikkaa uuteen uskoon. Lindholm toi suomalaiseen populaarimusiikkiin uudenlaisen tekstin tekemisen muodon, mikä ei  enää noudatellut tuohon asti vallalla ollutta Reino Helismaa ja Juha Vainio –tyyppistä perinnettä, vaan edusti tuoretta muotoa ja vapaampaa, puheenomaista ilmaisua.

Suomenkielisen rapin läpimurto on nostanut viime vuosien aikana kartalle paljon uuden polven tekstintekijöitä, jotka ovat vieneet tekstittämistä uuteen suuntaan. Lindholm kertoi Radio Novan musiikkitoimittaja Samuli Väänäsen haastattelussa olevansa iloinen siitä, että sanottamiskulttuurissa on päästy jälleen uudelle tasolle.

- Paljon on hyviä nuoria kavereita, esimerkiksi Puppa J  (muun muassa Jätkäjätkät- ja Puppa J & Tasottavat –yhtyeissä vaikuttava artisti, toim.huom), jonka kanssa olen soitellut. Olenkin huomannut monien räppäreiden menneen jo pidemmälle, missä ennen on oltu. Suomalaisessa räpissä sanojen hallinta on kova juttu – siinä ei voi olla hidas. Sieltä räpistä ne uudet mielenkiintoiset jutut tulevat.

Lähivuosina paljon puhetta on aiheuttanut fyysisten levyjen myynnin notkahdus digitaalisten jakelukanavien myötä, mikä onkin aiheuttanut levy-yhtiöille ja artisteille päänvaivaa. Yli 40 vuotta musiikkiuraa luotsannut Lindholm ei kuitenkaan stressaa, vaikka kuluttajat eivät levyjä kaupasta entiseen malliin kotiin kannakaan.

- Levyjä kuitenkin ostetaan edelleen ja pitää taas suhteuttaa, että mikä on vähän? Jos olet laskutikku kädessä, niin myynnit voivat näyttää surkealta, mutta en henkilökohtaisesti huomaa hirveitä muutoksia. Tietysti ne jotka yrittävät olla ajan hermolla ovat varmasti ihan sekaisin.

- Nykyään tapoja esittää musiikkia on monia. Täytyy kuitenkin muistaa, että eihän siitä ole niin pitkä aika, kun ei ollut esimerkiksi musiikkivideoita, oli vain levyjä ja artistit kävivät esiintymässä televisiossa playbackina. Jos jotain muutoksia miettii, niin tänä päivänä on entistä enemmän sellaisia artisteja, joilla saattaa olla iso hitti, mutta kukaan ei käy katsomassa niitä keikoilla. Ennenhän oli niin, että jos levy myi, niin keikkapaikat olivat täynnä, nykyään ei niin ole.

Dave Lindholmin Ken elää, ken näkee. Ken B –albumi kaupoissa nyt. Miehen keikkakalenteri löytyy täältä

Dave Lindholmin haastattelua pääset Radio Novan Musiikin teho-osasto-ohjelmassa sunnuntaina 1.joulukuuta kello 15 jälkeen.

(Radio Nova)

 

Kilpailut

Uusimmat