Miten artistin pitäisi suhtautua negatiiviseen kritiikkiin?

23.11.2013 11:06 -

Radio Novan Musiikin teho-osastossa pohditaan sunnuntaina muun muassa musiikin tekijöiden ja kriitikoiden suhdetta.

Alkuviikosta uutisoitiin, että Cheek olisi kieltänyt erään freelance-toimittajan pääsyn suureelliseen tiedotustilaisuuteensa siksi, että kyseinen kirjoittaja oli suhtautunut räppärin tuotantoon nihkeästi.

Radio Novan musiikkipäällikö Mikko Harjunpää filosofoi sunnuntain lähetyksessään musiikkitoimittaja Samuli Väänäsen kanssa tekijän ja kriitikon konstikasta yhteiseloa.

– Siinähän ei ole mitään uutta, että esiintyvien taiteilijoiden rinnalla on kriitikoita, joilla on julkisesti mahdollista arvioida esityksiä ja teoksia. Se on ollut aina jännitteinen suhde, ja tulee aina olemaankin. Mutta jos taiteelta, ja tässä tapauksessa siihen sisältyvältä musiikilta odotetaan särmää, terävyyttä ja joskus jopa provosoivaa asennetta, sallittakoon sama särmä, terävyys ja provosointi myös kriitikolle. Siinä, missä esimerkiksi albumi on artistin oma näkemys maailmasta, on levyarvio kriitikon henkilökohtainen näkemys ja arvio tästä musiikista, sanoo Harjunpää.

Musiikkipäällikkö kertoo, että pyrkii kuuntelemaan aina musiikin niin, ettei anna muiden tekemien levyarvioiden vaikuttaa kokemukseensa.

– Muodostan näkemyksen mielummin itse kuin luen jonkun kriitikon kirjoittaman näkemyksen, jonka perusteella sitten muodostaisin kuvan siitä, mitä pitäisi jostain musiikista ajatella.

Harjunpää kertoo yllättyneensä siitä, että Rumban toimittajan Oskari Onnisen saama porttikielto ylitti uutiskynnyksen niin monessa mediassa.

– Mielestäni tälle Cheekin tapaukselle annettiin liian suuri arvo. Toisaalta mekin sitä tulevana sunnuntaina puimme, joten kyllä siinä joku kutkuttaa, musiikkipäällikkö hymyilee.

Musiikin teho-osasto kuullaan Radio Novalla sunnuntaina 24.11. klo 16 alkaen, heti kun lähetys Helsingin Joulukadun avajaisista päättyy.

(Radio Nova)

Kuva: Shutterstock

Kilpailut

Uusimmat