Mistä mielikuva naiskuskien huonoudesta johtuu, Jussi Halli?

25.10.2013 14:53 -

Radio Novan perjantaisen Ajoneuvos liikenteessä -show'n vetäjä on koonnut rakkautensa autoihin koviin kansiin. Mitä mieltä myös televisiossa autoihin paneutunut Halli on liikenteeseen liittyvästä kuluneimmasta kliseestä, naisista ratissa?

”Shelby GT 500 Super Snake on auto, jolle ei löydy monta järkevää käyttötarkoitusta. Se on automaailman vastine anabolisilla steroideilla itsensä kisakuntoon pumpanneelle bodarille, joka kulkee väkijoukossa kaulasuonet tykyttäen ja yrittää pitää pinnan alla kytevän tulivuoren kurissa. (…) Super Snake on vuoristorata ja kummitusjuna samassa paketissa.”

Muun muassa tätä ihmettä Halli pääsi testaamaan kuvatessaan MTV3 Maxille tehtyä Ajoneuvos-ohjelmaa, jossa mies pääsi lähikontaktiin maailman upeimpien ja erikoisimpien autojen kanssa.

Halli sanoo, ettei hänellä kuitenkaan ole autofetissiä.

– Ajoneuvos-ohjelmaan on usein viitattu niin, että se on autopornoa. Mutta onko minulla fetissiä? Ei varmaankaan autot yleensä tai edes kokonaisuutena. Ehkä korkeintaan joihinkin ultraharvinaisiin urheiluautoihin 60- ja 70-luvuilta, naurahtaa mies ja luettelee suosikkejaan:

– Lamborgini, Ferrari, Maserrati, mutta myös Iso ja Jensen tai Brittien saarilta Aston Martin ja Jaguar. Kyllähän monet saksalaisetkin legendaarisen kärryt ovat todella hehkeitä. Ai niin, eikä De Tomasoa sovi unohtaa. Sehän on italialais-amerikkalainen keitos.

 

Varovaiset naiset ratissa

Yksi vahvimmista sukupuolistereotypioista liittyy naisiin ja autoihin, tai oikeammin tämän yhdistelmän toimimattomuuteen.

Halli on sitä mieltä, että nainen voi ymmärtää autojen päälle vähintään yhtä paljon kuin mies. Mies on paitsi istunut naisrallikuskin kyydissä myös ajanut karting-kisaa lajin naishuippua Anette Latva-Piikkilää vastaan. Kokemukset ovat avanneet silmät. Hallilla onkin teoria siitä, mistä mielikuva huonoista naiskuskeista on syntynyt.

– Luulo siitä, että nainen olisi jotenkin kehnompi kuljettaja juontuu jo vähän iäkkäämmistä rouvista, joilla on pienemmät ja turvattomammat autot ja vain vähän ajorutiinia ja -kokemusta. He tyypillisesti ajavat autoillaan, ja viisaastikin, vähän hitaammin. Mutta onhan meillä olemassa myös paljon naispuolisia ammattiautoilijoita taksien ja rekkojen puikoissa. Hehän hoitavat hommansa vähintään yhtä hyvin kuin miehet!


Halli on kisannut myös Anette Latva-Piikkilää vastaan Red Bull Kart Fightissa aiemmin tänä vuonna.

Se, miksi naiset harvemmin innostuvat pakkomielteisesti  autoista tai automerkeistä, selittyy ajoneuvoksen mukaan sukupuolierolla.

– Jos ajatellaan vaikka veneilyä, ilmailua tai muuta tällaista harrastusaluetta, johon tyypillisesti höyrähdetään niin, että siihen upotetaan valtava määrä rahaa ja vapaa-aikaa, niin kyllähän ne yleensä ovat miehiä, jotka maanisesti lähtevät harrastamaan jotain, oli se sitten savusaunojen rakentamista tai niissä kylpemistä.

– Urheiluautopiireissäkin sukupuolijakauma on hyvin vahvasti miespainotteinen. Se näkyy jossain määrin myös Ajoneuvos-ohjelman katsojissa, mutta toisaalta aina sillekin löytyy yllättäviä faneja. Yksissä juhlissa jo iäkkäämpi naislääkäri sanoi, että hän ja hänen ystävättärensä ovat kaikki erittäin suuria Ajoneuvos-ohjelman faneja, vaikkeivat he autoista kovin paljoa ymmärräkään, kertoo Halli.

 

Auto on muutakin kuin teknologiaa

Miehen Ajoneuvos-kirja keskittyy jokaisessa luvussaan johonkin tiettyyn autoon, autoperheeseen tai automalliin, joka on esiintynyt Ajoneuvos-televisio-ohjelmassa ja johon liittyy muutakin mielenkiintoista. Kirjassa kerrotaan tarkasteltavien muun muassa kohteiden historiasta, maineesta, tekniikasta tai televisiokuvausten tapahtumista kyseisen menopelin kohdalla.

Pelkkä laaja tekninen tietämys ei kuitenkaan riitä. Halli maalaileekin kirjassaan lavealla sudilla:

”Auto tottelee nimeä Mercedes 600 ja se on erään määritelmän mukaan maailman tehokkain tapa viestiä vaikutusvaltaa neljällä pyörällä. (…) Puristus ovenkahvasta ja tuntuu kuin näkymätön voima auttaisi oven avaamisessa. Ovea suljettaessa se imeytyy aavemaisesti kiinni.”

– Teknologista selontekoa alusta loppuun sisältävät autokirjat ovat hieman tylsiä. Sellaiset toimivat ehkä käsikirjana tai tai kotikirjaston rakennuspalasena. Minulla oli tarkoitus tehdä Ajoneuvoksesta kirja, jota on hauska lukea, summaa Halli.

Jussi Halli esittelee Ajoneuvosta Messukeskuksessa Helsingin Kirjamessuilla lauantaina 26.10.2013 klo 16.30, osastolla 6 b 87.

Ajoneuvos liikenteessä kuullaan Novan taajuudella ja nettiradiossa taas tänään perjantaina klo 15-18.

Radio Nova tekee suoraa lähetystä Kirjamessuilta perjantaina 25.10. klo 11-15 sekä lauantaina 26.10. ja sunnuntaina 27.10. klo 10-15. Perjantaina juontamassa ovat Vappu Pimiä ja Jupe Tuomola, lauantaina ja sunnuntaina Maria Leppänen.

Löydät Radio Novan Matkaradion osastolta 7 E 31.

Kilpailut

Uusimmat