YUP-yhtyeestä tuttu Jarkko Martikainen julkaisee sooloalbumin - tuottajana Samae Koskinen

01.10.2013 19:16 -

Jarkko Martikainen on työstänyt uutta, tammikuussa julkaistavaa albumiaan Koirien taivas kuluneen vuoden yhdessä muusikko Samae Koskisen kanssa. 

Onhan kuitenkin aina lopulta
aika hienoa olla elossa,
nousta ylös ja sanoa:
pidän teistä ja
pidän tästä paikasta.

Martikaisen edellisestä sooloalbumista, Usko, on kulunut pari vuotta. Sitä edelsivät albumit Mierolainen (2004), Rakkaus (2006) ja Toivo(2009). 

- Väitetään, että muutos saapuu seitsemän vuoden sykleissä. En tiedä, uskoako sellaisiin tai edes tähtien oikeisiin asemiin, mutta seitsemän vuotta Rakkauden julkaisemisen jälkeen olen tosiaankin jollain tavalla palannut niihin maisemiin, joista tutkimusmatkoilleni lähdin, kertoo Martikainen.

Tuleva albumi on tehty tiiviissä yhteistyössä Samae Koskisen kanssa, joka vastaa myös albumin tuotannosta.

- Etsin musiikkia, joka joko liennyttäisi tekstien surullisimpia tuntoja tai saisi duurin soimaan vielä ilakoivammassa sävyssä. Niinpä levylle valikoituja lauluja tutkittiin tarkkaan, jotta selviäisi, mitä mikin laulu tarvitsee ja – mikä tärkeintä – mitä se ei varmasti tarvitse. Toinen pääarkkitehti noissa pyrkimyksissä oli Samae Koskinen, jonka idearikkautta, musikanttiutta ja pitkämielisyyttä arvostan aina vain, Martikainen kuvailee.

Samaen lisäksi ydinryhmään kuuluu Eläkeläisten riveistä tuttu rumpali Ema Hurskainen. Solistisia vierailuja levyllä tekevät myös pianisti Joonas Kasurinen, trumpetisti Miikka Saarinen, viulisti Pekka Kuusisto ja taustalaulaja Henna-Kaisa Ranta.

Koirien taivas-albumia Martikainen kuvailee seuraavasti: - Tälle levylle halusin koostaa viisi singleä, kääntöpuolineen, niin että tuo yhdelle cd:lle koostettu singlenippu kertoisi yksilöitään laajemman tarinan. Kokonaisuuden nimi on Koirien taivas. Se, mistä siinä on kysymys, on asia jota en halua selittää, mutta sen verran lauletusta aineksesta sentään että nuo teemat ovat minulle joko tärkeitä, ohittamattomia tai molempia. Pääotsakkeena jokaiselle on joko itse eletty, kyllin onnistuneesti sivusta seurattu tai sitten vain taiten kuviteltu ja onnistuneesti valehdeltu tarina. En ole kaihtanut niin kutsuttuja vaikeitakaan aiheita, mutta jos ja kun laulan sellaisista, pyrin tekemään sen tällä kertaa mahdollisimman värikkäin melodioin.

Esimakua tulevalta albumilta antaa radiosingle Pidän tästä paikasta, joka julkaistaan 4. lokakuuta. 

- Viidennen levyni ensimmäinen single ’Pidän tästä paikasta’ on kirjoissani melko konstailematon laulu, jollaisia on syntynyt viimeisen parin vuoden aikana luontevasti. Se on tärkeää, tuo pakottomuus.

Myös ytimekkyyteen olen pyrkinyt: jos asian voi sanoa kolmessa minuutissa viiden tai kuuden sijasta, valitsen kiteytyneemmän version. Kappale sopii käyntikortiksi levylle myös senkin takia että se summaa yhden oleellisen väittämän levyn kokonaisajatuksesta, Martikainen kuvailee.

Jarkko Martikainen on kulttuurialan moniosaaja. Hänet tunnetaan YUP:n keulakuvana, sooloartistina, kuvittajana, dokumentaristina, tuottajana, kirjailijana ja kolumnistina. Hän on julkaissut neljä sooloalbumia, Mierolainen (2004), Rakkaus (2006), Toivo (2009) ja Usko (2011).

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat