Katri Ylanderin uusi levy ei päästä kuulijaa helpolla

14.08.2013 09:10 -

Katri Ylander palaa kolmen vuoden tauolta julkaisemalla syyskuussa Uusi maa -nimisen albumin. Albumi on syntynyt muusikkopuoliso Matti Salovaaran kanssa. Katri ja Matti vastasivat tiukkoihin kysymyksiimme albumista. 

Katri Ylander ja Yksinäinen Yhtye julkaisee levyn Uusi Maa 13.9. Katri ja avopuoliso Matti Salovaara kertoivat paljon mielenkiintoista tietoa levyn syntyvaiheista. Vastausten perusteella tulossa on levy, joka antaa kuuntelijoille aiheita itsetutkiskeluun. 

Uusi Maa -levyä kutsutaan teemalevyksi. Katri ja Matti, kertoisitteko omin sanoin, mikä on levyn teema?

- Uusi maa on eräänlainen dokumentti henkisestä etsinnästä. Se käsittelee ihmisen suhdetta itseensä ja kietoo sisälleen ajatuksia onnesta, kärsimyksestä, lohdusta, kuolemasta ja tarkastelee myös meidän kollektiivisia toimintatapoja. Levyltä paistaa läpi loputon tarve löytää yhteys omaan sisäiseen valoon, todelliseen itseen, ja rohkaisee meitä ottamaan ensimmäiset askeleet uudella maalla.

Oma henkinen hyvinvointi, ymmärrys, havahtuminen ja osittainen materiaalista luopuminen ovat tämän hetken "in-teemoja". Mitä kautta itse löysitte levynne teeman?

- Katri halusi jättää hetkeksi taakseen tavan tehdä laulajan työtä ulkoisen menestyksen ja sen tuoman toimintamallin mukaisesti. Tuli tunne, että uusi tapa tehdä asioita tulisi löytyä sisältäpäin. Käytännössä irtauduimme muutamaksi kuukaudeksi tutuista ympyröistä matkaten Kaakkois-Aasiassa. Samalla syntyi vastustamaton innostus suuntauksiin, joita idästä on valunut länteen päin jo vuosikymmenien ajan. Se antoi uskoa siihen, että maailma saattaisi tarjota jotain muutakin kuin aiemmin opittu malli suorittaa elämää. Ihmisellä on kaiketi luontainen taipumus täyttää epävarmaa oloaan erilaisilla ideologioilla, mistä parhaimmassa tapauksessa saattaa seurata positiivinen efekti itsensä tutkimiseen. Musiikinteon edetessä meille tuli luottamus antaa kuitenkin ideologian väistyä ja jatkaa etsintää sisältäpäin. Uusi maa on kolmen vuoden kuvaus tuosta tutkimusmatkasta itseen.

Levyn ensimmäinen sinkku Naamiot "kutsuu tarkastelemaan ihmisen suhtautumista itseensä ja mahdolliseen omaan naamioonsa". Naamiot-kappale ja koko levy pyörii tärkeiden asioiden ympärillä. Onko levy kokonaisuudeltaan vakava-henkinen?

- Tekstien kirjoittaminen ja kappaleiden viimeistely vei kokonaisuutta pohdiskelevaan suuntaan. Lopullista kirjoitustyötä edelsi paljon keskustelua aihioista, jotka sittemmin päätyivät lopulliseen tekstiin. Teemat eivät ole kevyimmästä päästä, eikä tekemisen aikana tullut tarvettakaan väistellä raskaita aiheita. Sävellyksiä on kuitenkin tehty ja soiteltu pilke silmäkulmassa tuoden hieman kepeämpää kuorrutetta kakun reunoille. Saarnaamiseen tai tarkoituksenhakuiseen synkistelyyn ei ollut syytä. Noin puolet kappaleista kertovat kärsimykseen samaistumisesta, toisaalta toinen puoli kuvailee hyvinkin valoisaa sielunmaailmaa.
Naamiot julkaistiin ensimmäisenä singlenä, joka selkeästi on yksi levyn surullisimmista energioista kyhäilty. Se käsittelee ihmisen tapaa naamioida pelko ja epävarmuus lamaannuttavaan mantraan: ”Totuus on, että en tämän parempaa koskaan saa.” Levylle tulevaan versioon kappaleessa on myös kolmas säkeistö, joka tuo huomattavasti enemmän lohtua biisiin.

Miten levyn kappaleet syntyivät?

- Tekeminen lähti liikkeelle halusta tehdä täysin omaehtoisesti musiikkia. Matti sävelsi vuonna 2010 noin 25 kappaletta. Mitään päämäärää tekemiselle ei varsinaisesti asetettu. Matti pyysi soittokaveriaan Mikko Haataista mukaan projektiin, jossa ääniteltäisiin biisiraakileita pelkästään Matin soittaessa soittimia ja Katrin tapaillessa laulumelodioita improvisoiduin tekstein. Demot kuulostivat varsin sympaattisilta ja päätettiin jatkaa pienellä porukalla. Hannes Pirilä pyydettiin avustamaan rumpujen soitossa. Kappaleiden teemat syntyivät kuin itsestään improvisoitujen lyriikoiden pohjalta. Nämä vaiheet levyn tekemisessä olivat selkeästi sujuvimmat. Päätös tehdä kaikki työ kolmistaan söi kuitenkin myös voimavaroja, koska kaikki tekivät myös muita töitä ja välillä oli pakko pitää taukoa, kun tuntui vaikealta. Levyn tekemiseen kului aikaa yhteensä kolme vuotta, joka on ajallisesti varsin pitkä. Nyt tuntuu siltä, että asiat ovat tapahtuneet kuitenkin oikeassa rytmissä. Ja vaikka vaikeuksiin ei aina ole löytynyt parhaita mahdollisia työkaluja, on täytynyt vain opetella päästämään irti.

Miten levyn tekeminen onnistuu avopuolison kanssa? Kuuluuko suhteenne levyltä, sanojen tai musiikin muodossa?

- Musiikintekeminen on ollut meille kolmelle (Matti, Mikko ja Katri) harrastus koko projektin ajan. Olemme kyllä iloisia siitä, että saimme puristettua kokemuksemme albumiksi. Silti lähtökohtaisesti, emme ole asettaneet huikeita odotuksia minkään suhteen. Olemme puolisoina löytäneet yhteisen tavan jakaa kokemuksia elämästä musiikkia tehdessä. Levyllä se toivottavasti kuuluu jonkinlaisena tyylinä liittää kauniita muotoja yhdeksi isoksi kuvaksi.

Onko jokin asia, jonka haluaisitte tuoda esille levyn teosta?

- Numero 13 on seurannut meitä projektin lähestyessä loppuaan. Vuonna 2012 oli jo tunne lähes valmiista levystä. Kuitenkin kaikenlaisista pienistä hidasteista johtuen julkaisu mahdollistui vasta tänä vuonna 2013. Levyn viimeistelevä masterointipäivä osui päivälle 13.6., ja Suomen musiikki ilmoitti levyn julkaisuajankohdaksi 13.9. Loppuvaiheessa mietimme jopa yhden kappaleen tiputtamista pois, mutta tajusimme, että olimme tehneet valmiiksi asti 13 biisiä, joten päätimme luottaa numerologiaan ja jätimme levylle kaikki kolmetoista kappaletta. Julkaisemme siis 13 biisiä, 13. syyskuuta, vuonna -13.

Miksi levyyn kannattaa tutustua?

- Toivomme tietysti, että levy löytäisi kuulijansa, mutta emme jännitä liikaa sen puolesta. Biisejä voi joutua pureksimaan jonkin aikaa, eikä levy ehkä päästä kuulijaa ihan helpolla. Levynkannet ja tekstilehtinen on suunniteltu yhdessä Kati Varkkolan kanssa, ja ne tukevat mielestämme kokonaisuutta erinomaisesti. Kauniit ja runsaat kannet ovat ehdottomasti yksi syy omistaa tuleva levymme.

Katri Ylander tuli tunnetuksi vuoden 2005 Idols-kilpailusta, jossa hän sijoittui toiseksi. Katrilta on julkaistu aikaisemmin kolme albumia; Katri Ylander (2006), Kaikki nämä sanat (2007) ja Valvojat (2009) sekä kokoelmalevy Maailman ihanimmat (2011). Radioissa ovat soivat kappaleet kuten Mansikkamäki, Välitunnilla, Valehdellaan ja Kaikki nämä sanat.

Uusi maa ilmestyy 13.9. Levy on Katri Ylanderin ja Matti Salovaaran yhdessä sanoittama ja Matin säveltämä. Levyn on äänittänyt ja miksannut Mikko Haatainen. Albumilla on 13 kappaletta: Manifesti, Oodi, Käännyn ja katson pois, Tyhjä kenttä, Onni, Uusi maa, Viimeinen, Naamiot, Tuntematon voima, Huuhtoja, Nykymaailma, Karkaan, Valssi.

Photo by Katri Tamminen

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat