Pekka Himanen saa tukea filosofi Esa Saariselta: Yhteiskunta hyötyy raportista

28.02.2013 09:29 - - Luettu 3 910 kertaa

Enbuske & Linnanahde Crew sai langan päähän filosofi Esa Saarisen, joka kertoi lähetyksessä, millainen persoona on hänen entinen oppilaansa Pekka Himanen. Himanen on ollut viime aikoina otsikoissa raporttinsa rahoituksen takia.

-Harvassa lajissa pyritään taklaamaan päähän niin kuin tieteessä, Saarinen tuumaa.

Saarinen uskoo kohun koituvan lopulta Himasen työryhmän voitoksi. Hän muistuttaa että nyt julkaistu Sininen kirja oli Himasen johtaman tutkimushankkeen väliraportti.

- Harvaan kannanottoon tai hahmotukseen kohdistuu niin paljon mielenkiintoa kuin tähän. Kun Pekan raportti loppujen lopuksi valmistuu, niin varmasti suomalainen yhteiskunta siitä hyötyy.

Saarinen on eri mieltä niistä väitteistä, että Himasen työryhmän raportti olisi täynnä latteuksia ja kirjoitettu huolimattomalla suomen kielellä.

- Se, että Pekalla ei olisi tieteellisiä ansioita on aivan poskettoman älytön väite. Raportin kieli on minusta täysin ymmärrettävää.

- Tämä on erinomainen keskustelunavaus, jossa yhdistetään muun muassa ekologisuus, tulevaisuus ja yksittäisen ihmisen arvokas elämä.

- Tämä ei ollut erillistutkimus, joka paneutuisi asioihin asiantuntijakielen kautta ja poraisi neljän millimetrin reikää vielä syvemmälle. Tarkoitus on rikastaa päättävien tahojen ja koko Suomen keskustelua.

- On keskeistä, että asioista puhutaan ja keskustellaan. Kehottaisin kaikki lataamaan netistä Sinisen kirjan ja silmäilemään itse, että onko siellä latteuksia ja onko kieli ymmärrettävää.

Kuuntele koko haastattelu:Himasen työryhmän Sininen kirja

TÄSTÄ ON KYSYMYS

Filosofi Pekka Himasen aiemmin kyseenalaistettu tutkimus nousi jälleen otsikoihin, kun tutkivaan journalismiin erikoistunut Long Play julkaisi aiheesta artikkelin keskiviikkona. Juttu ja sen herättämä julkisuus on poikinut kaksi uutta kantelua oikeuskanslerille.

Toisessa kritiikki kohdistuu valtioneuvoston kansliaan ja siihen, että se on ilman kilpailutusta tilannut tutkimushankkeen Himasen yritykseltä. Toisessa kantelussa kritiikki kohdistuu pääministeri Jyrki Kataisen menettelyyn.

Tilauksesta on tehty jo aiemmin ainakin kaksi kantelua. Silloin niihin ei reagoitu.

Tutkimuksesta on maksettu Himaselle ja tutkimusryhmälle 700 000 euroa. Jo viime elokuussa Talouselämä-lehti kirjoitti, että tutkimusta ei kilpailutettu.

(Radio Nova, MTV3, YLE, STT)

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat