SVT:n dokumentti kuohuttaa mahdollisilla paljastuksilla huippuhiihtäjistä - Kuuntele erikoistoimittajan raportti Tukholmasta

27.02.2013 08:06 -

Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n dokumentin mukaan kahdeksankertaisen olympiavoittajan Dählien, sekä useiden muiden arvokisavoittajien epäillään käyttäneen kiellettyjä menetelmiä urallaan.

Ohjelman mukaan sekä Thunder Bayn MM-hiihdoissa 1995, että Lahden maailmancupissa 1997 useilla silloisilla huippuhiihtäjillä havaittiin poikkeuksellisen korkeita veriarvoja, jotka eivät asiantuntijoiden mukaan ole selitettävissä millään muulla kuin kielletyillä menetelmillä (YLE).

Enbuske & Linnanahde Crew tavoitti langan päähän MTV3-kanavan erikoistoimitta Jari Porttilan Tukholmasta. Porttila on työnsä puolesta päässyt seuraamaan huippuhiihtäjien arkea hyvin läheltä jo vuosikymmenten ajan.

- Vahvin argumentti on nimenomaan nämä dokumentit, jossa voidaan yhdistää tietyt veriarvot tiettyihin urheilijoihin. Ja ne veriarvot kertovat asiantuntijoille hyvin paljon. Siis se ei ole sellainen argumentti, että sen perusteella voitaisiin antaa dopingtuomioita tai esimerkiksi hylätä heidän suorituksensa silloin, Porttila kertoo.

- Ne osoittavat aikalailla kiistattomasti sen, että suomalaiset eivät suinkaan olleet ainoita, jota 90-luvun lopussa käyttivät näitä kiellettyjä menetelmiä, joilla veriarvoja kohotettiin. Se oli hyvin yleistä ja itseasiassa se oli vähän sama kuin suksen voitelu, Jari Porttila jatkoi.Lue SVT:n juttu täällä

MTV3 seuraa tilannetta täällä


Kuva: SVT

(Radio Nova, MTV3, Yle, SVT)

Kilpailut

Uusimmat