Juristi kertoo Etelä-Afrikan todellisesta tilanteesta - Murrot suurimpina syinä surmiin

20.02.2013 16:30 -

Etelä-Afrikassa ihmiset asuvat linnoittautuneina, kertoo juristi Suvianna Hakalehto-Wainio Radio Novan Enbuske & Linnanahde Crew:lle.

- Se kiinnitti ensimmäisenä huomiota, kun menin sinne pari vuotta sitten, että ihmiset asuvat linnoittautuneina. Heillä on useampia ovia ja kalterit kaikissa ovissa ja ikkunoissa.

Linnoittautuminen luo itse asiassa väärän kuvan turvallisuudesta, sillä koteihin murtaudutaan jatkuvasti ja suurin osa murhista tapahtuu näiden murtautumisten yhteydessä, Hakalehto-Wainio sanoo.

- Tämä on hyvin surullinen kulttuuri, koska se johtaa paikallisten mukaan siihen, että lapsia ei voi koskaan päästää ulos yksin.

Linnoittautuminen koskee tosin vain hyväosaisia.

- Ystävieni mukaan tämä tapaus nostaa esiin sen ongelman, että eteläafrikkalaisilla on paljon aseita, kertoo kahdeksan kertaa Etelä-Afrikassa vieraillut Suvianna Hakalehto-Wainio.

Maailmalla on seurattu tiiviisti Etelä-Afrikan kansallissankarin ja moninkertaisen paralympiavoittaja Oscar Pistoriuksen pidätystä ja oikeudenkäyntiä. Pistoriusta syytetään tyttöystävänsä Reeva Steenkampin murhasta. Juoksijatähti on itse kiistänyt syytteet ja väittää luulleensa tyttöystäväänsä murtovarkaaksi. Oma osuutensa on medialla, joka on monin paikoin tuominnut urheilijan, vaikka monet väitteistä perustuu ainoastaan huhuihin ja luuloihin.

- Tämä tapaus poikkeaa valtavirtatapauksesta siten, että tässä on kysymyksessä niin sanotut hyväosaiset ihmiset. Täytyy ottaa huomioon, että Etelä-Afrikka on hyvin jyrkästi sosioekonomisesti jakautunut yhteiskunta. Suurin osa ihmisistä elää aikamoisessa köyhyydessä, ja heidän asumuksensa eivät tietenkään ole tällaisia linnoituksia, Hakalehto-Wainio toteaa.

– Tämä tapaus koskettaa enemmän sitä väestönosaa, joka on tottunut siihen, että he ovat turvassa muuriensa takana.

Kuuntele koko haastattelu:(Radio Nova, MTV3)

Kilpailut

Uusimmat